Për herë të dytë në historinë e garës, tre atletë rekord kanë përfunduar Maratonën rraskapitëse Barkley, një garë e pazakontë dhe pothuajse e pamundur që mbahet çdo vit në Tenesi.

Ultramaratona e famshme, ideja e vrapuesit Gary Cantrell u frymëzua nga arratisja nga burgu në vitin 1977 e James Earl Ray, i cili vrau Rev. Martin Luther King Jr.

Gara përbëhet nga pesë nyje prej rreth 20 milje secila, për një total prej 100 deri në 130 milje nëpër male. Atletët vrapojnë në kurs për tre ditë dhe netë pa gjumë – dhe nuk ka stacione ndihme, telefona apo GPS për të ndihmuar.

Pra ti mund të humbasësh, rrëzohesh apo lëndohesh.

Ultramaratona është shënuar me pika kontrolli unike pa pilot, secila prej të cilave përmban një libër me kapak. Atletët duhet të shqyejnë një faqe që korrespondon me numrin e tyre të fletëve dhe të kenë në dorë të gjitha faqet e librit në fund të çdo cikli për të vërtetuar se kanë arritur në çdo pikë kontrolli.

Për shkak të një sërë sfidash unike që paraqet gara, vetëm 17 individë e kanë përfunduar garën që nga fillimi i saj në 1986. Për pesë vitet e fundit, askush nuk e ka përfunduar garën, tha Cantrell për CNN.

Por këtë vit më në fund e thyen atë seri: tre atletë, francezi Aurélien Sanchez, amerikani John Kelly dhe belgu Karel Sabbe, përfunduan pesë xhiro brenda afatit kohor prej 60 orësh të premten.

“Ose, nëse të gjithë jemi vetëm një tufë idiotësh që vrapojnë nëpër pyll, kjo të paktën është argëtuese”, falënderoi ndjekësit e tij për mbështetjen e tyre, Kelly në Twitter.

Top Channel