Çështja mbetet shumë e diskutueshme, me rreth një të tretën e amerikanëve që kanë qen që lejojnë qenin e tyre të flejë në shtrat me ta gjatë natës.

Disa antropologë kanë spekuluar se ideja e qenve që flenë me njerëzit është një kërkesë e lashtë e koduar në ADN-në tonë. Por të tjerë paralajmërojnë se bashkëfjetja me një kafshë shtëpiake është johigjienike apo edhe e rrezikshme për shëndetin tuaj, duke ju prishur gjumin dhe duke rritur rrezikun e krimbave.

Ekspertët në Fondacionin Sleep me bazë në Uashington thonë se të flesh me qenin është një ‘vendim personal’ dhe ata kanë vendosur një listë të mirat dhe të këqijat për të ndihmuar njerëzit të marrin një vendim të informuar. Të flesh me një qen mund të rrisë ndjenjën e sigurisë dhe mbrojtjes, thonë ekspertët. Në një studim të vitit 2018, studiuesit anketuan 962 gra amerikane gjysma e të cilave ndanin shtratin e tyre me një qen.

Ata që raportuan se ishin me një qen raportuan ndjenja më të larta mbrojtjeje në krahasim me ata që flinin me një mace, një partner ose vetëm. Studiuesit sugjeruan që qentë mund t’i nxisin këto ndjenja, sepse ata shihen si ‘kafshë roje’ dhe janë të njohur për mbrojtjen e pronarëve. Ata gjithashtu mund të kenë marrë një qen për të mbrojtur shtëpinë e tyre dhe për të penguar krimin. Këto janë disa nga përfitimet kryesore:

Stres i reduktuar

Shumë studime tregojnë se si përqafimi ose përkëdhelja e një qeni mund të zvogëlojë nivelet e stresit të dikujt. Shumë studime tregojnë se thjesht përkëdhelja e një qeni ul nivelet e kortizolit – hormoni i stresit njerëzor. Një studim i vitit 2017 shqyrtoi 10 pronare qensh femra që ndërvepruan me labradorët e tyre për një orë, me mostrat e gjakut të marra para dhe pas.

Duke matur hormonet, ata gjetën nivele të rritura të oksitocinës të lidhura me stimulimin e lidhjes sociale, relaksimit dhe besimit dhe nivele më të ulëta të kortizolit pas ndërveprimit. Një studim tjetër nga i njëjti vit përfshiu 101 fëmijë të moshës shtatë deri në 12 vjeç, të cilët kishin mbetur me një qen, vetëm ose me një prind. Rezultatet treguan se ata me qen kishin një përgjigje stresi të zbutur në krahasim me fëmijët që ishin vetëm ose me prindërit e tyre. Ekspertët në Fondacionin Sleep thanë:

“Shumica e studimeve të kryera mbi përfitimet e shëndetit mendor të të pasurit një kafshë shtëpiake u kryen kur pjesëmarrësit ishin zgjuar, kështu që është e paqartë nëse këto përfitime zbatohen kur njerëzit flenë me kafshët e tyre. Nëse të flesh me qen përfshin strukjen dhe kontaktin e drejtpërdrejtë fizik, mund të rezultojë në më pak stres dhe rritje të relaksimit”.

Rritje imuniteti

Shumë të rritur urdhërojnë qentë të dalin nga dhoma e gjumit nga frika e mikrobeve, parazitëve dhe krimbave që mund të sjellin. Por ekspertët në Fondacionin Sleep thonë se ekspozimi ndaj mikrobeve mund të përfitojë nga sistemi imunitar i njeriut, veçanërisht në një moshë të re.

Ndarja e një shtrati me qenin tuaj ju ekspozon ndaj një shumëllojshmërie më të gjerë të mikrobeve. Por gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një infeksioni serioz ose kapjen e krimbave. Fondacioni Sleep thotë:

“Studiuesit hipotezojnë se ekspozimi ndaj një shumëllojshmërie mikroorganizmash përfiton shëndetin dhe imunitetin e njeriut, ndërsa mungesa e diversitetit mund të jetë fajtori për rritjen e alergjive dhe çrregullimeve autoimune. Kërkimet e kaluara tregojnë se përkëdhelja e një qeni rrit një përgjigje imune, kështu që kontakti i ngushtë i ndarjes së një hapësire gjumi mund të përfitojë më shumë për sistemin imunitar sesa thjesht të kesh një qen në shtëpi”.

Ul presionin e gjakut

Ka një numër në rritje të kërkimeve që tregojnë se mbajtja e një qeni mund të zvogëlojë presionin e gjakut dhe të përmirësojë shëndetin kardiovaskular, përfitime që ekspertët sugjerojnë se mund të shtrihen në dhomën e gjumit. Ata citojnë një studim nga viti 1988 që zbuloi se thjesht përkëdhelja e një qeni ose biseda me një të tillë shkaktoi një ulje të presionit të gjakut tek pjesëmarrësit.

Dhe një studim i Universitetit të Misurit nga viti 2004 zbuloi se presioni i gjakut i njeriut ra me dhjetë për qind pas vetëm 15 deri në 30 minuta të përkëdheljes së një qeni. Fondacioni Sleep sugjeron që vetëm prekja e një qeni para se të flini mund të ndihmojë dikë që të ulë presionin e gjakut. Ata shkruajnë:

“Nëse prekja e kafshës suaj është pjesë e çelësit për të përfituar përfitime shëndetësore, përqafimi së bashku gjatë natës mund të ndihmojë”.

Top Channel