Kina do të heqë karantinën për udhëtarët nga 8 janari, thanë zyrtarët, duke shënuar ndryshimin e fundit të madh nga politika e vendit për zero-Covid.

Megjithatë udhëtarët do të duhet ende të bëjnë një test PCR.

Autoritetet thanë se do të lehtësonin vizat për të huajt që dëshirojnë të vijnë në Kinë për punë dhe studime, si dhe vizita familjare dhe ribashkime, ndërsa është e paqartë nëse kjo përfshin viza turistike.

Rregullat e reja janë mirëpritur nga shumë kinezë, të cilët tani do të mund të udhëtojnë përsëri jashtë shtetit. Agjencitë kryesore të udhëtimit në internet të vendit raportuan një rritje të trafikut brenda disa orësh pas njoftimit.

Por kjo vjen ndërsa Kina lufton me përhapjen e egër të virusit pas heqjes së kufizimeve. Raportet thonë se spitalet janë të mbingarkuar dhe të moshuarit po vdesin. Numri i vërtetë aktualisht nuk dihet sepse zyrtarët kanë ndaluar publikimin e të dhënave Covid.

Pakënaqësia kundër politikës zero-Covid shpërtheu në protesta të rralla publike kundër Presidentit Xi Jinping në nëntor, gjë që bëri që autoritetet të hiqnin rregullat e Covid vetëm disa javë më vonë.

Që nga marsi i vitit 2020, kushdo që hyn në Kinë duhet t’i nënshtrohet karantinës së detyrueshme në një strukturë shtetërore  deri në tre javë në të njëjtën kohë. Kjo kohët e fundit u reduktua në pesë ditë.

Por shumë kanë shprehur gjithashtu zemërim për lirinë e papritur pas vitesh kontrollesh.

Kthimi i Kinës në mënyrën se si e menaxhon pandeminë e ka vënë zotin Xi në një vend të vështirë, thonë analistët.

Top Channel