Jo shumë larg bregut të Viktorias Jugore, pranë Port Campbell, ishuj guri të formave të ndryshme ngrihen nga oqeani.

Në pirgjet gëlqerore, disa duken si shkëmbinj, disa si shpella, oxhaqe apo harqe. Këto ishuj shtrihen përgjatë 32 kilometrave të bregdetit (afër Great Ocean Road) dhe paraqesin një vend të popullarizuar turistik.

Fjala është për shkëmbinj gëlqerorë 26 milionë vjet të vjetër, kur i gjithë ky rajon gjendej nën det.

Miliona kocka të kafshëve të vogla të vdekura të detit, të pasura me kalcium, janë shtresuar në fundin e detit. Me kalimin e kohës prej tyre u formua një shtresë gëlqerore me trashësi 260 m mbi argjilën e butë. Rreth 20,000 vjet më parë, gjatë epokës së fundit të akullit, niveli i detit ra dhe shkëmbinjtë dolën nga deti.

Era, shiu dhe dallgët filluan të godasin bregun e butë dhe të pjerrët, ndërsa shekujt me ndikim të dhunshëm bënë që copa dheu të shkëputeshin dhe të bien në oqean çdo 20-30 vjet.

Kreshtat këtu ngrihen deri në 70 metra të larta dhe “apostulli” më i lartë është 45 m i lartë. Pavarësisht nga emri “12 Apostuj”, në të vërtetë ka vetëm 7 prej tyre (në 2005 dhe 2009, dy shkëmbinj nënujorë u shembën).

Këta shkëmbinj unikë vizitohen çdo vit nga rreth dy milionë turistë. Turistët të cilët dëshirojnë që të shikojnë agimin dhe perëndimin e diellit, mund të shkojnë në vendet ku mund të shikohen shkëmbinjtë ose në bregun ku janë shkëmbinjtë nëpërmjet shkallëve.

Top Channel