Situata në Lezhë/ Përmbytje në njësitë Dajç, Balldren dhe Blinisht! Një familje e evakuuar në Mabë

21/11/2022 17:43

Lezha është një prej bashkive të përfshira nga përmbytjet në vendin tonë si pasojë e reshjeve të shumta të shiut.

Sipas njoftimit të  bashkisë Lezhë, Stacioni Metereologjik i FA, Gjadër thotë se gjatë natës dhe gjithë ditës ka pasur shi me intensitet të lartë, ku sasia e reshjeve deri tani është 160 mm.

Njësinë Administrative Dajç dhe sipërfaqja e përmbytur është 180 hektarë. Si rezultat ka pasur përmbytje në fshatrat ,Gjadër, 40 ha të përmbytur; Zojs, 30 ha të përmbytur; Gramsh, 30 ha të përmbytur; Mabë, 40 ha të përmbytur; Dragush, 10 ha të përmbytur; Koterr, 20 ha te përmbytur; Dajç, 10 ha të përmbytur.

Nga verifikimet e bëra deri në këto momente në të gjitha fshatrat e Njësisë Administrative Dajç ka ndërtesa dhe stalla bagëtish me prani të ujit. Pas ndërhyrjes nga mjete të bashkisë, gjendja është normalizuar.

Në orët e fundit ditës së djeshme, ka evakuim të një familjeje në fshatin Mabë. Në këtë njësi Administrative ka sipërfaqe të konsiderueshme të tokave bujqësore të përmbytura.

Në këtë njësi ka problem me rrugën që lidh Gjadrin me fshatin Zojz, pasi ura e fshatit është e pa kalueshme, për shkak të ujit të lumit Gjadër, i cili ka kaluar urën.

Po kështu Rruga që lidh Fshatin Dajç me fshatin Grashë (Gramsh), në një gjatësi prej 600 ml ka lartësi uji deri në 50 cm, pra aktualisht komunikimi me rrugë automobilistike me fshatrat Gramsh dhe Zojz kryhet nga Bushti-Barbullush dhe Gramsh- Zojz ose anasjelltas.

Kryetarja e njësisë ka kërkuar nga Kryqi i Kuq 17 pako ushqimore, 2 në Mabë, 5 në Gjadër dhe 10 në Zojz. Aktualisht përgjegjësja e Kryqit të Kuq me stafin e vet po zhvillon një takim me Kryetaren e njesisë për t’u njohur nga afër me problematikat, dhe mundësitë e tyre për ndihmë.

njësinë Administrative Balldren, ka problem në fushën e Torovicës, megjithëse hidrovori është në punë, por niveli i pompave thithëse është më lartë se niveli i fundit të kanalit, si rezultat i fundosjes se sipërfaqes se tokës, në këtë zonë ka nën ujë rreth 500 hektarë tokë bujqësore, por jo objekte banimi.

Në Fshatin Kakarriq, ka prezencë të ujit në dy shtëpi. Pasi hidrovori i Gocajve ka punuar me ndërprerje, me vënien në punë, situata është përmirësuar. Po kështu dhe në këtë Njësi ka sipërfaqe toke bujqësore të përmbytura në fshatrat Kakarriq, Gocaj e Balldren.

njësinë Administrative Blinisht ka sipërfaqe të konsiderueshme të tokave bujqësore të përmbytura, por jo shtëpi banimi. Në këtë njësi ka prezencë të ujit deri në lartësinë 40 cm të rrugës që lidh fshatin Blinisht me superstradën Lezhë-Shkodër, në një gjatësi rreth 700 ml.

Në këtë njësi rruga Blinisht –Baqel ka prezencë uji dhe kalohet me vështirësi, po kështu edhe rruga Piraj Superstradë.

Sipas bashkisë Lezhë, në njësitë e tjera Administrative nuk raportohen problem. Ujëmbledhëset nuk raportohen të ketë problem.

Sipas DRUK, aktualisht lumi Drin ka rënë në kuotën +1.1 m nga +1,6 m që arriti sot, ndërsa kuota kritike + 2 ,0 m, te ura e Lezhës.

Ka kuota të larta në lumin Gjadër tek ura në fshatin Gjadër, ka sipërfaqe të përmbytura në zonën Zadrimë Blinisht Dajç me fshatrat e tyre. Në ish kënetën e Kakarriqit, fusha e Torovicës, po shtohen sipërfaqet e përmbytura nga reshjet pa ndërprerje.

Hidrovoret janë të gjitha në gatishmëri dhe po punojnë, ndërsa në bashkitë e tjera të Qarkut Lezhë nuk raportohen probleme.

Top Channel