Komenti i aktores hollivudiane Christina Ricci se ajo ndan shtratin me djalin e saj 8-vjeçar u bë lajm ndërkombëtar muajin e kaluar.

Ndërsa ajo fle në një krevat me djalin e saj më të madh, më e vogla fle vetëm. Ajo tha për revistën “People”:

“Fakti që unë mund ta vendos atë në krevat fëmijësh dhe ajo fle aty, në një kohë kur fëmija im 8-vjeçar fle ende me mua është i mahnitshëm”.

Pak gjëra në botën e prindërve tërheqin më shumë opinione sesa ndarja e një shtrati me fëmijën ose fëmijën tuaj. Sipas “The Lullaby Trust”, rreth 133 foshnje vdesin çdo vit në Mbretërinë e Bashkuar kur prindi fle bashkë më fëmijën.

Ky është një debat i jashtëzakonshëm perëndimor. Në pjesë të ndryshme të botës, gjumi i përbashkët (që ka tendencë të thotë të ndash një dhomë, por mund të nënkuptojë edhe ndarjen e një divani) dhe ndarja e shtratit janë të kudondodhura deri në atë pikë sa të jenë të pakuptueshme. Flisni me prindërit për një kohë të gjatë për gjumin dhe një e vërtetë kumbuese do të shfaqet. Studimi i ndau ata në disa kategori:

  1. Ata që i vendosën fëmijët e tyre në dhoma të veçanta dhe mbyllnin dyert e dhomës së gjumit.
  2. Ata që flinin me fëmijët e tyre në shtratin e tyre.
  3. Ata që flenë në krevatin e fëmijëve të tyre.

Dr.Jen Wills Lamacq, një psikologe e specializuar në vitet e hershme thotë:

“Është interesante dhe gjithnjë e më zhgënjyese për mua se sa shumë hapësirë ​​zënë njerëzit duke u bindur se ka një mënyrë që është më e mirë se një mënyrë tjetër. Ajo që unë u them prindërve, kur ata marrin ndonjë vendim që ata mendojnë se do të ketë një pasojë afatgjatë, është se ju po e merrni atë vendim për të përmbushur nevojat e fëmijës suaj. Duke pasur parasysh paralajmërimet specifike për gjumin e sigurt për foshnjat, kjo mund të nënkuptojë ndarjen e një shtrati ose mund të nënkuptojë vendosjen e foshnjave në shtratin e tyre. Ju e njihni fëmijën tuaj dhe tipin e tyre”.

Duhet thënë se gjumi i përbashkët nuk është gjithmonë një zgjedhje. Shumë prindër nuk kanë mundësi financiare për ta vendosur fëmijën e tyre në një dhomë gjumi të veçantë. Disa prindër, për shkak të përvojave në jetën e tyre, duke përfshirë paaftësinë ose modelet e punës, as nuk do të duan dhe as nuk do të jenë në gjendje të flenë bashkë. Disa, si unë, do të fillojnë në një mënyrë dhe do të evoluojnë në një tjetër.

Për më tepër, fotografia do të duket shumë e ndryshme për familjet me një prind, familjet e mëdha, familjet birësuese dhe birësuese dhe familjet me prejardhje të ndryshme kulturore. Ndoshta pyetja më e madhe është se çfarë efekti afatgjatë ka ndarja e shtratit në zhvillimin e një fëmije? Emily Oster, një profesoreshë ekonomie në “Universitetin Brown”, e cila ka shkruar librat më të shitur të shtatzënisë dhe prindërimit të bazuar në prova thotë:

“Fjetja e mëvonshme e përbashkët është diçka për të cilën nuk kemi shumë të dhëna. Edhe nëse do të krahasonit një fëmijë që ka fjetur bashkë me prindërit deri në moshën shtatë vjeçare me një fëmijë që nuk ka fjetur, do të ketë akoma shumë dallime në përvojat e tyre të fëmijërisë, që ndikojnë tek e fjetura e tyre në të ardhmen”.

Ajo që ne dimë është se ndarja e shtratit me një fëmijë të rritur është relativisht shumë e sigurt. Nëse i edukojmë prindërit dhe i lejojmë ata të informohen për rreziqet dhe përfitimet, ata do të ndiheshin më pak fajtorë dhe të shqetësuar për atë që po bëjnë./ Top Albania Radio

Top Channel