Grave në Afganistan u ndalohen parqet dhe panairet

10/11/2022 09:35

Talibanët i kanë ndaluar gratë afgane të hyjnë në parqet publike dhe panairet e kryeqytetit, vetëm disa muaj pasi urdhëruan që qasja në to të ndahej sipas gjinisë.

Rregulli i ri, i prezantuar këtë javë, i kufizon më tej gratë nga një hapësirë publike gjithnjë e në tkurrje, pasi atyre tashmë iu ndalohet të udhëtojnë pa një shoqërues burrë dhe janë të detyruara të veshin mbulesë sa herë që janë jashtë shtëpisë.

Shkollat për vajzat adoleshente gjithashtu janë mbyllur për më shumë se një vit në pjesën më të madhe të vendit.

“Për 15 muajt e fundit, ne u përpoqëm maksimalisht për ta rregulluar dhe zgjidhur — dhe madje specifikuam ditët,” tha Mohammad Akif Sadeq Mohajir, zëdhënës i Ministrisë për Promovimin e Virtytit.

“Por megjithatë, në disa vende – në fakt, duhet të themi në shumë vende – rregullat u shkelën,” i tha ai AFP-së të mërkurën vonë.

“Ka pasur përzierje (të burrave dhe grave), mbulesa nuk është respektuar, prandaj vendimi është marrë tani për tani.

Lajmi u prit me shqetësim nga gratë dhe operatorët e parkut -të cilët investuan shumë në zhvillimin e objekteve.

“Nuk ka shkolla, nuk ka punë… të paktën duhet të kemi një vend për t’u argëtuar,” tha një nënë, e cila kërkoi të identifikohej vetëm si Wahida, ndërsa shikonte fëmijët e saj duke luajtur në një park nga dritarja e një restoranti ngjitur.

“Ne thjesht jemi të mërzitur dhe të ngopur duke qenë në shtëpi gjatë gjithë ditës, mendjet tona janë të lodhura”, tha ajo.

Në tavolinën tjetër, Raihana, 21 vjeç, e cila po studion ligjin islam në universitet, ndau zhgënjimin e saj pasi mbërriti në park për të kaluar ditën me motrat e saj.

“Natyrisht, në Islam lejohet të dalësh dhe të vizitosh parqet. Kur nuk ke liri në vendin tënd, atëherë çfarë do të thotë të jetosh këtu?”, thotë ajo.

Disa kilometra larg, shumica e lojërave argëtuese në Parkun Zazai – që ofron një pamje spektakolare të qytetit të Kabulit- janë ndalur papritur për shkak të mungesës së klientëve.

Para ndalimit të kësaj jave, ky park mund të strehonte qindra vizitorë në ditët kur gratë sillnin fëmijët e tyre për tubime familjare.

Të mërkurën, vetëm një pjesë e vogël e burrave enden të paqartë nëpër kompleks.

Habib Jan Zazai, bashkë-zhvilluesi i kompleksit, ka frikë se mund t’i duhet të mbyllë një biznes për të cilin ka derdhur 11 milionë dollarë dhe që punëson më shumë se 250 njerëz.

“Pa gra, fëmijët nuk do të vijnë vetëm”, tha ai.

Talibanët kanë marrë pushtetin në Afganistan në gusht të vitit 2021.

Kombet e Bashkuara kanë thënë disa herë se janë të shqetësuara për të drejtat e grave dhe vajzave, dhe pjesës tjetër të popullatës në Afganistan.

Sipas tyre, ndalesa të tilla mund të rrisin krizën në këtë vend dhe të rezultojnë me pasiguri, varfëri dhe izolim./REL

Top Channel