Ministri i Emigracionit britanik Robert Jenrick, ka theksuar numrin e emigrantëve shqiptarë, që kanë mbërritur në Britaninë e Madhe këtë vit.

“80% e individëve që vijnë me varka të vogla, vijnë nga Shqipëria”, u tha ai deputetëve.

Pra, sa kanë mbërritur dhe pse po largohen nga Shqipëria, të cilën Ministri Jenrick e quajti një “vend të sigurt”?

Sa emigrantë shqiptarë shkojnë në Britaninë e Madhe?

Ka pasur një rritje të shpejtë të numrit të emigrantëve shqiptarë që kalojnë Kanalin Anglez:

Në vitin 2020, 50 mbërritën me varka të vogla
Në vitin 2021, 800 kaluan
Në 2022, 12,000 kanë mbërritur deri më tani.

“Rritja ka qenë eksponenciale dhe kjo është kryesisht për shkak të faktit se bandat kriminale shqiptare kanë fituar një bazë në veri të Francës,” i tha Komandanti i Kërcënimeve të Kanalit Klandestin Dan O’Mahoney në Komisionin e Përzgjedhur të Çështjeve të Brendshme javën e kaluar.

Nga emigrantët shqiptarë të këtij viti, rreth 10,000 kanw rezultuar burra beqarë.

Kjo përfaqëson rreth 1% të meshkujve në moshë pune në Shqipëri, sipas shifrave të popullsisë nga Eurostat.

Sa emigrantë shqiptarë u jepet azil?

Në vitin deri në qershor 2022 janë paraqitur 7267 kërkesa për azil nga emigrantët shqiptarë, dyfishi i një viti më parë.

Në përgjithësi, 53% e kwrkesave nga shqiptarët pranohen.

Rreth 14% e kwrkesave të suksesshme ishin nga burra beqarë, të rritur. Shumica ishin nga gra dhe fëmijë.

Disa emigrantë shqiptarë besohet se bëjnë kërkesa për azil me arsyetimin se janë trafikuar në MB.

Shqiptarët janë kombësia më e referuar për mbështetjen e trafikimit në MB.

“Në vend që të kërkojnë azil, disa emigrantë shqiptarë zgjedhin të zhduken dhe të punojnë ilegalisht në MB, përpara se të kthehen në vendin e tyre” tha O’Mahoney.

Shqiptarët mund të hyjnë në Britaninë e Madhe me vizë. Qytetarët e kualifikuar mund të aplikojnë për viza me gjatësi të ndryshme për turizëm, biznes, studim dhe aktivitete të tjera.

Midis korrikut 2021 dhe qershorit 2022, Britania e Madhe mori 30,703 aplikime për viza nga shtetas shqiptarë dhe u dha 20,289 prej tyre, sipas shifrave të Home Office – vetëm 361 prej tyre ishin viza pune.

Sa shqiptarë janë kthyer?

Në vitin 2022, në gjashtë muajt deri në qershor, 440 persona u kthyen në Shqipëri – pothuajse të gjithë ishin meshkuj tw rritur beqarë.

Shqiptarët përfaqësojnë numrin më të madh të shkelësve të huaj të dërguar në vitin 2022.

Një marrëveshje dypalëshe e nënshkruar në vitin 2021 nga sekretarja e atëhershme e Brendshme Priti Patel synonte të përshpejtonte largimin e kriminelëve shqiptarë dhe azilkërkuesve të dështuar nga Britania e Madhe.

“Më shumë se 1000 shqiptarë, duke përfshirë disa që kaluan Kanalin ilegalisht për të ardhur në MB” janë kthyer në bazë të kësaj marrëveshjeje, thotë Home Office .

Marrëveshja nuk e lejon qeverinë të largojë shqiptarët me një rast aktual azili në MB.

Çfarë i bën emigrantët të largohen nga Shqipëria?

Tre dekada pas rënies së diktaturës së Enver Hoxhës dhe hapjes së kufijve të Shqipërisë, rreth 60% e popullsisë së rritur të vendit donte të largohej, sipas një sondazhi të Gallup të publikuar në dhjetor 2018.

Ata përmendën korrupsionin, pagat e ulëta, kushtet e këqija të punës dhe cilësinë e ulët të jetës si arsyet e tyre kryesore.

Të ardhurat mesatare vjetore neto të familjeve në Shqipëri ishin vetëm 1,997 € (1,720 £) në 2018, sipas shifrave më të fundit të disponueshme nga Eurostat, ndërsa në MB ishte 21,464 €.

Papunësia e të rinjve shqiptarë (njerëzit e moshës 15-29 vjeç) është 20%.

Shqipëria ka aplikuar për anëtarësim në BE dhe negociatat për këtë u hapën në korrik 2022.

Aktualisht, qytetarët shqiptarë mund të hyjnë pa viza në BE dhe të qëndrojnë deri në 90 ditë në çdo periudhë 180 ditore si turistë – por ata nuk kanë të drejtë automatike për të punuar, studiuar apo jetuar atje.

Pamje e Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë

Cilat janë shqetësimet për bandat shqiptare?

Duke informuar deputetët për emigrantët shqiptarë, z. O’Mahoney tha: “Ka padyshim njerëz që kanë nevojë për ndihmën tonë – por ka edhe një numër të madh që po bëjnë lojëra qëllimisht me sistemin.”

Ai vazhdoi duke theksuar rolin e bandave kriminale shqiptare në Britaninë e Madhe.

Një raport i Agjencisë Kombëtare të Krimit (NCA) i publikuar në fillim të këtij viti tha se këto banda ishin përgjegjëse për importimin e fermave të kanabisit në shkallë industriale në MB.

Bandat shqiptare janë gjithashtu lojtarët kryesorë në tregun e kokainës prej 5 miliardë paundësh në Mbretërinë e Bashkuar, thotë NCA.

Në vitin 2017, një shtetas shqiptar u burgos pasi drejtoi një operacion kontrabande kokaine me vlerë rreth 60 milionë funte.

Sipas një raporti të Balkan Insight nga gushti i këtij viti, ka pasur një rritje të llogarive anonime në transferimet reklamuese të TikTok të njerëzve nga Shqipëria në MB.

Reklamat ofrojnë për të çuar njerëzit në MB nga Franca me varka ose nga Belgjika me kamionë, me një kosto prej 2,000-5,000 £ secila .

Vitin e kaluar, Home Office nisi një zgjatje të programit të saj Parandalimi për të devijuar adoleshentët shqiptarë të rrezikuar nga bashkimi me bandat që trafikonin njerëz dhe kokainë në MB.

Shqiptarët përbëjnë një nga grupet më të mëdha të shtetasve të huaj në burgjet e Anglisë dhe Uellsit.

Kryeministri shqiptar Edi Rama ka thënë në një postim në Twitter : “Mbretëria e Bashkuar duhet të luftojë bandat e krimit të të gjitha kombësive dhe të ndalojë diskriminimin e shqiptarëve për të justifikuar dështimet e politikave”.

Top Channel