Lufta në Ukrainë/ Putin lejon që ish të burgosurit të rekrutohen

05/11/2022 09:50

Vrasësit e dënuar dhe tregtarët e drogës që kanë dalë së fundmi nga burgu në Rusi përballen me rekrutim për të luftuar në Ukrainë, sipas një ndryshimi të ligjit.

Presidenti Vladimir Putin amendoi legjislacionin për thirrjen e rezervistëve për të përfshirë burrat e dënuar për krime të rënda që u larguan së fundmi nga burgu.

Ish të burgosurit e dënuar për krime seksuale kundër fëmijëve ose terrorizëm janë ende të përjashtuar nga shërbimi.

Komisioni i Pavarur Ndërkombëtar i Hetimit mbi Ukrainën, i krijuar nga OKB-ja, raportoi në shtator se krimet e luftës ishin kryer nga forcat ruse, duke përfshirë ekzekutime të përmbledhura të civilëve dhe akte të dhunës seksuale me bazë gjinore nga disa ushtarë.

Rusia mohon se ka sulmuar qëllimisht civilët dhe akuzon forcat ukrainase se kanë shënjestruar civilët në zonat e kontrolluara nga separatistët e vendit me artileri, gjë që Ukraina e mohon.

Presidenti Putin njoftoi se rreth 49,000 nga rreth 300,000 rezervistë të thirrur që nga shtatori ishin vendosur tashmë në njësitë që shërbenin në Ukrainë.

Ai i tha një grupi të rinjsh dhe të rejash nga një lëvizje e kontrolluar nga Kremlini i quajtur Fronti Popullor se rreth 50,000 vullnetarë ishin regjistruar gjithashtu.

Ekspertët ushtarakë në Perëndim dhe Ukrainë thonë se vendimi i Putinit për të thirrur rezervistët tregoi se trupat ruse po dështonin keq në fushën e betejës në Ukrainë.

 

Top Channel