Lufta “mbyt’ Evropën, por Gjeorgjia shijon një bum të papritur ekonomik (arsyeja)

05/11/2022 08:56

Ndërsa lufta mbyt Evropën, një komb i vogël i zhytur nën Rusi po shijon një bum të papritur ekonomik. 

Gjeorgjia është në rrugën e duhur për t’u bërë një nga ekonomitë me rritjen më të shpejtë në botë këtë vit, pas një fluksi dramatik prej më shumë se 100,000 rusë pas pushtimit të Ukrainës nga Moska dhe mobilizimit të Vladimir Putinit për të grumbulluar rekrutët e luftës.

Ndërsa pjesa më e madhe e globit shkon drejt recesionit, ky vend me 3.7 milionë banorë në kufi me Detin e Zi pritet të shënojë një rritje prej 10% të prodhimit ekonomik për vitin 2022 në mes të një bumi të udhëhequr nga konsumi, sipas institucioneve ndërkombëtare.

Kjo do të shihte ekonominë modeste prej 19 miliardë dollarësh (16.7 miliardë £), e njohur në rajon për malet, pyjet dhe luginat e verërave, të tejkalojë tregjet në zhvillim si Vietnami dhe eksportuesit e naftës si Kuvajti, të nxitur nga çmimet e larta të naftës së papërpunuar.

Top Channel