Këtë Halloween para se t’u jepni fëmijëve ëmbëlsirat e preferuara, mësoni se çfarë këshillojnë ekspertët!

30/10/2022 21:26

Fëmijët po numërojnë ditët deri sa të mund të mbushin shportat e tyre me një numër të madh ëmbëlsirash dhe çokollata, por ekspertët nuk janë edhe aq entuziastë. Dietologët mendojnë se ‘trick or treat’ një traditë e Halloween-it që mendohet se daton qindra vjet më parë, duhet të reduktohet në mes të obezitetit dhe krizës dentare.

Edhe pse një natë e vetme mund të mos i shëndoshë fëmijët, ekspertët thonë se mund të nxisë një marrëdhënie jo të shëndetshme me ushqimin e padëshiruar. Analiza e MailOnline tregon se qeset e ëmbëlsirave ‘të përmasave të mira’, të shpërndara nga familjet që marrin pjesë, mund të kenë më shumë se 100 kalori për pako. Fëmijët shpesh vijnë me dhjetëra ëmbëlsira gjithashtu.

Për këtë arsye, ekspertët kanë rekomanduar që shtëpitë të ofrojnë opsione më të shëndetshme. Kjo mund të përfshijë shkëmbimin e çokollatave tradicionale Mars dhe Haribo me bajame të zhytura në ketchup ose speca të mbushur me oriz.

MailOnline analizoi disa prej ëmbëlsirave të njohura që u jepen të rinjve në Halloween, duke përfshirë ato që shiten me çmim të ulët në supermarketet kryesore. M&M-të ishin më me shumë nga kalori nga të nëntë artikujt e çokollatave të marra, me një qese 22 g që përmbante 116 kalori dhe 12 g sheqer. Një Kinder Surprise nuk ishte shumë prapa, ku çdo vezë kishte 110 kalori dhe 10 g sheqer. Një copë e vogël 13,5 g Cadbury’s Fudge kishte më pak kalori, me 60 kalori dhe 9 g sheqer. Për sa i përket opsioneve të ëmbla, Maoam Stripes kishte 99 kalori dhe 15 g sheqer për 25 g shkop, ndërsa Haribo kishte 86 kalori dhe 12 g sheqer për qese 26 g. Fëmijëve të moshës shtatë deri në 10 vjeç u thuhet të kufizojnë sasinë e tyre të sheqernave – ato të shtuara në ushqim, në krahasim me ato që gjenden natyrshëm në fruta, perime dhe qumësht – në vetëm 24 g në ditë, që është rreth gjashtë kube sheqeri. Vetëm dy qese të vogla M&M e arrijnë këtë prag. Por hulumtimi sugjeron që fëmijët thithin më shumë se 30 ëmbëlsira gjatë ‘trick or treat’. Dr Duane Mellor, një dietologe nga Shkolla Mjekësore Aston në Birmingham, tha për MailOnline se kjo është pak situatë e vështirë. Pra, inkurajimi i një qasjeje më të shëndetshme për ‘trajtimin’ e ushqimeve mund të jetë një alternativë më e mirë sesa kufizimi i tyre.

Një mënyrë për ta bërë këtë do të ishte ofrimi i opsioneve më të shëndetshme që paraqiten ‘në një mënyrë emocionuese dhe më të dëshirueshme sesa ëmbëlsirat dhe çokollata tradicionale. Fëmijët mund të inkurajohen që të ‘konsumojnë me mendje’ ëmbëlsirat e tyre, gjë që përfshin vëmendjen ndaj të gjitha shijeve, në krahasim me hedhjen e tyre menjëherë.

Ose prindërit mund të bëjnë një lojë për të rinjtë se kush mund t’i bëjë ëmbëlsirat e tyre të zgjasin më shumë, sugjeroi Dr Mellor.

Të kesh një marrëdhënie më të shëndetshme me ushqimin, duke përfshirë mos konsumimin e tepërt të ëmbëlsirave, mund të ndihmojë dikë që të jetë në rrezik më të ulët të shtimit të peshës.

Ai sugjeroi që familjet t’u ofrojnë fëmijëve bajame të zhytura në ketchup – në mënyrë që të ngjajnë me thonjtë e gjakosur – ose fruta të prera në një dizajn me temë Halloween.
NHS rekomandon specat e mbushur me oriz, me një fytyrë të gdhendur në to që t’i ngjajnë një zombie, si një meze të lehtë të Halloween-it.
Dhe gjithashtu sugjeron prerjen e pjeprit në një fanar Jack-o-fanar, duke bërë “fshesa shtrigash” nga djathi dhe fytyra të frikshme nga patatet si ushqime me pak sheqer. Dr Julie Lanigan, një dietologe pediatrie, tha se nuk ka asnjë provë që mashtrimi ose trajtimi në vetvete ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin e fëmijëve – por mund të rrënjos sjellje të pashëndetshme. Ajo tha për MailOnline:

Ngrënia e ushqimeve të pasura me yndyrë, sheqer dhe/ose kripë janë të lidhura me rezultate më të dobëta shëndetësore. Fëmijëria është një kohë kaq e rëndësishme, kur formohen zakonet dhe zhvillohen modelet dietike. Është thelbësore që fëmijët të ushqehen shëndetshëm për t’u dhënë atyre fillimin më të mirë në jetë dhe për të mbrojtur shëndetin e tyre si në afat të shkurtër ashtu edhe afatgjatë. Ngrënia e shumë ushqimeve me energji të lartë të varfër me lëndë ushqyese, të tilla si ato që jepen në Halloween nuk ndihmon. Ne të gjithë jetojmë në një botë ku këto ushqime mund të gjenden me bollëk. Shumë fëmijë dhe të rinj sot po luftojnë për të pasur një peshë të shëndetshme dhe kanë nevojë për të gjithë ndihmën dhe mbështetjen që mund të marrin për ta bërë këtë. Organizatat si Shoqata Britanike e Dieteve, Fondacioni Britanik i Ushqyerjes dhe NHS ofrojnë të gjitha këshilla të shkëlqyera për ushqimet e shëndetshme që mund të jepen në momente të tilla. Asnjë ushqim nuk është një ushqim i keq, por ne të gjithë mund të kemi shumë gjëra të mira.

Një sondazh i vitit 2016 me më shumë se 2000 prindër në Mbretërinë e Bashkuar, me të paktën një fëmijë 11 vjeç e poshtë, zbuloi se katër në 10 e vlerësuan mashtrimin si pjesën e tyre të preferuar të Halloween.
Dhe prindërit vlerësuan, mesatarisht, se fëmija i tyre konsumoi 3200 kalori gjatë Halloween – rreth dy herë më shumë kalori sesa një fëmijë duhet të ketë në ditë.

Trick-or-treating u përhap në SHBA pas Luftës së Dytë Botërore, pasi kompanitë e ëmbëlsirave, të cilat nuk ishin më të kufizuara nga racionimi, fituan para nga tradita shekullore. Më pas u ngrit në vende të tjera dhe tani është më i popullarizuari në SHBA, Kanada dhe në Mbretërinë e Bashkuar. Vjen pasi 15 për qind e 10 dhe 11-vjeçarëve janë mbipeshë në Angli. Dhe një e katërta e mëtejshme janë obezë. Shifrat janë të ngjashme në SHBA. Normat u rritën gjatë pandemisë, me ekspertët që fajësuan një rritje të shitjeve të ushqimeve të padëshiruara dhe nivele më të ulëta të aktivitetit. Mhairi Brown, menaxher i politikave dhe çështjeve publike për Action on Salt and Sugar, tha për MailOnline:

Tani është bërë normë që ëmbëlsirat me sheqer dhe çokollata të zënë skenën qendrore në supermarkete dhe dyqane qoshe. Kësaj i shtohen edhe promovimet pothuajse të vazhdueshme “sezonale”, të tilla si Halloween, të cilat fillojnë muaj më parë për t’i nxitur më tej këto produkte të mbushura me sheqer tek fëmijët gjatë gjithë vitit.
 Qeveria e sapoformuar tani duhet të mbrojë politika të tilla si kufizimet në promovimin e produkteve të tilla për të siguruar që produktet e përditshme që na ushqejnë janë më të disponueshme, të arritshme dhe të përballueshme për të gjithë, veçanërisht gjatë krizës së kostos së jetesës.

Aktivistët i kanë kërkuar qeverisë që të marrë masa për krizën shëndetësore. Kaloritë e shtuara në menutë e bizneseve të mëdha dhe ndalimi i shfaqjes së ushqimeve të padëshiruara në vende të njohura të dyqaneve janë hapa të ndërmarrë tashmë këtë vit. Por muajin e kaluar, ministrat filluan të rishikojnë pjesën tjetër të strategjisë së tyre kundër mbipeshes, e cila pritej të ndalonte reklamat e ushqimeve të padëshiruara para orës 21:00 dhe ekspertët shpresonin se do të reduktonin sasinë e ushqimeve të padëshiruara që u ofrohen fëmijëve.

Madje, ata mendohet se po rishikojnë taksën e sheqerit, e cila ngarkon prodhuesit e pijeve joalkoolike nëse pijet e tyre janë shumë të ngarkuara me sheqer, pavarësisht se ajo vlerësohet se ka shkaktuar që britanikët të konsumojnë më pak. Krahas krizës së obezitetit, ëmbëlsirat e Halloween mund të përkeqësojnë pritjet e gjata dhe të dhimbshme me të cilat përballen disa fëmijë për kujdesin dentar.
Një hetim në gusht zbuloi se tetë në 10 ordinanca dentare nuk pranonin fëmijë të rinj pasi 3000 dentistë u larguan nga sektori që prej dy viteve të fundit. Një raport i veçantë zbuloi se kariesi i patrajtuar i dhëmbëve është i përhapur tek fëmijët e moshës së shkollës fillore – megjithatë gjysma e fëmijëve në Angli nuk mund të aksesojnë një dentist NHS. Duke i shtuar sasisë së mbetur, rreth 20,000 më pak nxjerrje të dhëmbëve të fëmijëve u bënë gjatë vitit të parë të pandemisë, duke i lënë fëmijët në dhimbje. Dr Linda Greenwall, një dentiste në Londër dhe themeluese e organizatës bamirëse Dental Wellness Trust, vuri në dukje se Halloween është një ‘kohë argëtuese për fëmijët’.Por ajo tha për MailOnline:

Prindërit duhet të kujtojnë se sheqeri i tepërt është i dëmshëm për dhëmbët dhe një shkak kryesor i prishjes së dhëmbëve. Për më tepër, ëmbëlsirat që janë gomë ngjiten më lehtë në dhëmbë dhe janë më të vështira për t’u hequr, kështu që përpiquni të mos lejoni fëmijën tuaj të hajë këto lloj karamele për Halloween.

Dr Khaled Kasem, kryeortodonti i zinxhirit të ortodoncisë së padukshme Impress, tha për MailOnline se të rinjtë duhet të hanë çokollatë të zezë dhe të shmangin ëmbëlsirat, si dhe ëmbëlsirat e tharta dhe të ziera. Ai tha se çokollata e zezë duhet t’u shpërndahet njerëzve mashtrues, pasi është e mirë për dhëmbët. Kjo është për shkak se ajo është e mbushur me polifenole – kimikate që kufizojnë bakteret në gojë dhe për këtë arsye parandalojnë prishjen e dhëmbëve.
Dhe çokollatat në përgjithësi janë më të mira për dhëmbët sesa ëmbëlsirat e tjera me sheqer, tha Dr Kasem.

Nëse vërtet dëshironi të kënaqeni këtë Halloween, pa shkaktuar shumë dëme në dhëmbët tuaj, atëherë çokollata është rruga përpara me zgjidhje të tjera.

Dr Kasem gjithashtu u bëri thirrje njerëzve që të mos zgjedhin ëmbëlsirat e ziera fort dhe ëmbëlsirat, pasi këto priren të kalojnë më shumë kohë në gojën tonë sesa ëmbëlsirat e tjera. Ekspozimi i dhëmbëve ndaj sheqerit për më gjatë, rrit rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve.

Ëmbëlsirat pa sheqer janë ‘më të mirat e të dy botëve’ pasi ka ‘shumë opsione në dispozicion’ dhe nuk vijnë me ‘fajin e dëmtimit të dhëmbëve tanë’, tha Dr Kasem. Ai shtoi:

Mos u zgjat për ëmbëlsirat e tharta. Këto janë një nga ëmbëlsirat më të këqija për dhëmbët tuaj. Jo vetëm që përmbajnë sasi të mëdha sheqeri, por janë gjithashtu të larta në acid. Kombinimi i të dyjave do të shpërndajë ngadalë smaltin në dhëmbët tuaj, duke çuar në kavitete dhe përfundimisht do të rezultojë në dëmtim afatgjatë nëse hahet shumë.

FOTO GALERI
1/4

Top Channel