Ministria e Punëve të Jashtme të Lituanisë e ka shpallur diplomatin rus Sergey Ryabokon “person non grata”. 

Ryabokon, i ngarkuari me punë në ambasadën ruse në Vilnius, i është dhënë “pesë ditë për t’u larguar nga vendi”, sipas një njoftimi për shtyp të publikuar nga ministria e jashtme të hënën.

Arsyetimi i tij bazohej në “veprimet dhe deklaratat e fundit të Ryabokon” të cilat “ishin të papajtueshme me statusin e tij diplomatik” dhe “të konsideruara si ndërhyrje në punët e brendshme të shtetit pritës dhe, për rrjedhojë, shkelën Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike”.

“Ministria e Jashtme e Lituanisë gjithashtu protestoi ashpër kundër vendimit të Presidentit rus të 30 shtatorit për të aneksuar ilegalisht rajonet ukrainase Donetsk, Luhansk, Kherson dhe Zaporizhzhia, pjesë të të cilave u pushtuan përkohësisht nga Rusia”, përfundon deklarata.

Lituania është shfaqur një aleate e vendosur e Kievit që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt. Javën e kaluar, presidenti lituanez së bashku me krerët e tetë vendeve të tjera të NATO-s lëshuan një deklaratë të përbashkët duke mbështetur kërkesën e Ukrainës për anëtarësim në aleancën e mbrojtjes. Ata gjithashtu bënë thirrje për rritjen e ndihmës ushtarake për Ukrainën.

Top Channel