Kryeministri letonez Krisjanis Karins, një kritik i vendosur i Vladimir Putinit, fitoi bindshëm në zgjedhjet e përgjithshme ndërsa votuesit ndëshkuan një parti të mbështetur nga rusët etnikë, tregojnë rezultatet paraprake.

E përkrahur nga kundërshtimi i saj i zëshëm ndaj pushtimit të Ukrainës nga presidenti rus, Uniteti i Ri i Karins fitoi 19% të votave.

Në Letoni dhe vende të tjera të shkëputura nga totalitarizmi i Rusisë prej kohësh, zemërimi për sulmin ndaj Ukrainës po forcon më tej mbështetjen për solidaritetin euroatlantik.

në kontrast me populistët si kryeministri hungarez Viktor Orban — dhe aleatët e tij të krahut të djathtë në Itali — të cilët kanë shfrytëzuar inflacionin dhe imigracionin dhe kanë nxitur ndjenjat anti-BE për të fituar vota këtë vit.

Që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt, partia e Karins ka qenë një nga avokatët më të zëshëm të BE-së për shtrëngimin e sanksioneve. Ai i ka bërë thirrje NATO-s që të forcojë krahun e saj lindor, duke përfshirë kufirin 214 kilometra  të Letonisë me Rusinë . dhe pas një fushate të dominuar nga shqetësimet e sigurisë pas pushtimit rus të Ukrainës, Kariņš i tha Reuters se do të punojë për të krijuar një koalicion partish me të njëjtin mendim.

Por fitorja e tij mund të zgjerojë një përçarje midis shumicës letoneze të vendit dhe pakicës së saj rusisht-folëse për vendin e tyre në shoqëri.

Top Channel