Çmimi i naftës ka rënë nën 93 dollarë ditën e sotme në tregjet ndërkombëtare, si pasojë e kërkesës nga bankat qendrore të SHBA-së dhe Evropës që njoftuan rritje të përsëritura të normave të interesit për të frenuar inflacionin.

Çmimi i një fuçie në tregun e Londrës ra me 34 cent në krahasim me mbylljen e mëparshme, në 92,83 dollarë. Pothuajse me të njëjtën shumë, fuçia u bë më e lirë në tregun amerikan, ku u tregtua me 86,99 dollarë.

Tregjet u fokusuan në njoftimin e bankave qendrore se për shkak të inflacionit të lartë, ato mund të rrisin sërish normat e interesit, gjë që do të ndikonte në rritjen ekonomike dhe kërkesën për naftë.

Kryeekonomisti i Bankës Qendrore Evropiane (ECB), Philip Lane përsëriti të mërkurën se ata do të vazhdojnë të rrisin normat e interesit ndërsa fokusohen tek inflacioni. Çmimet më të larta të energjisë mbeten “motori dominues i inflacionit” në eurozonë, tha Lane.

Raporti i gushtit për inflacionin në SHBA zvogëloi shpresat se banka qendrore mund të lehtësojë ritmin e shtrëngimit të politikës monetare në muajt në vijim, duke treguar se çmimet mujore u rritën sërish pak pas stagnimit në korrik.

Në bazë vjetore, ajo u rrit me 8.3 për qind dhe Fed synon një normë inflacioni prej dy për qind. Të martën dhe të mërkurën e ardhshme do të mbahet mbledhja e komitetit të politikës monetare.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) parashikon se kërkesa globale për naftë do të ngecë në tremujorin e katërt të këtij viti, për shkak të një ngadalësimi gjithnjë e më të theksuar ekonomik dhe një ngadalësimi të aktivitetit në Kinë, e cila po zbaton masa të rrepta kundër COVID-19.

Një rënie më e ndjeshme e çmimeve u pengua nga vlerësimi i IEA se kalimi i shumë vendeve nga gazi në naftë do të rrisë kërkesën në periudhën nga tetori në mars të vitit të ardhshëm mesatarisht me 700 mijë fuçi në ditë, dy herë më shumë se një vit më parë. .

Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) po parashikon rritje të fortë të kërkesës globale për naftë këtë vit dhe vitin e ardhshëm, duke përmendur shenja se situata në ekonomitë e mëdha është më e mirë se sa pritej, pavarësisht sfidave të tilla si inflacioni i lartë. Disa analistë e konsiderojnë një vlerësim të tillë si “mendim dëshiror”.

“OPEC vazhdon ta shikojë ekonominë globale përmes syzeve rozë, pavarësisht kërcënimit të recesionit në disa ekonomi kyçe”, tha Stephen Brennock i PVM.

Sot OPEC nuk ka bërë të ditur çmimin e një fuçie të shportës së naftës të anëtarëve të tij. Të hënën, një fuçi ishte 97.50 dollarë

 

Top Channel