Tashmë kanë kaluar 45 vite nga ekzekutimi i poetëve Vilson Blloshmi dhe Genc Leka.

Instituti i Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit organizon ekspozitën “45 vite nga ekzekutimi i poetëve”.

Ekspozita, sjell përpara publikut të fotografi dhe dokumente mbi jetën dhe veprimtarinë e këtyre poetëve. Ekzekutimi i tyre simbolizon krimin sistematik të diktaturës komuniste mbi fjalën, mendimin dhe artin.

Procesi ndaj dy poetëve nisi në maj të vitit 1975 dhe në të u përfshinë 39 persona. Pas përfundimit të procesit intelektualët Vilson Blloshmi dhe Genc Leka u dënuan me ekzekutim në vitin 1977.

Gjykata e Lartë nuk e hodhi poshtë këtë vendim dhe Presidiumi i Kuvendit Popullor nuk e pranoi kërkesën për faljen e jetës së poetëve.

Pas kërkimeve disa vjeçare, vendi i ekzekutimit të tyre u zbulua në pranverën e vitit 1994. Në prill 1994 eshtrat e tyre u varrosën me të gjitha nderimet në varrezat e qytetit të Librazhdit.

Top Channel