Ngrohja globale/ “Avioni laborator” francez analizon ndikimin e ndotjes

24/06/2022 16:29

Një avion-laborator  u ngrit nga Parisi me një ekip shkencëtaresh për të monitoruar pasojat që po ndjehen nga ndryshimet klimatike.

Dr. Paola Formenti, nga Qendra Kombëtare për Kërkimin Shkencor tha se avioni mban instrumente që mund të matin ndotësit në atmosferë që ndikojnë tek ndryshimet klimatike.

“Ndotja atmosferike është shkaku i ndryshimeve klimatike, janë emetimet antropogjene nga aktivitetet e përditshme si trafiku, ngrohja, emetimet industriale, gjithçka që njeriu, në fakt, lëshon në atmosferë, gjë që shkakton një ndryshim në përbërjen e atmosferës nga ajo e saj. gjendje natyrore dhe për këtë arsye shkakton ndryshime klimatike”, tha Dr. Paola Formenti.

“Synimi është të jemi në shtëllungën e emetimeve të Parisit që të marrin sa më shumë prova, dhe për këtë arsye varemi nga parashikimi i motit”, tha ixhinieri Jean-Philippe Desbios.

Këto fluturime  janë pjesë e nismës “ Panama 2022 ”. Ky projekt synon sidomos të masë cilësinë e ajrit në qytetet e mëdha.

Top Channel