Ukraina nuk do të presë Eurovisionin e vitit të ardhshëm pavarësisht se fitoi konkursin e vitit 2022 për shkak të luftës mes Rusisë.

“Eurovisioni duhet të jetë i sigurt dhe i qëndrueshëm për pjesëmarrësit, organizatorët dhe publikun”, deklaroi drejtuesi i Eurovision.

“Duke pasur parasysh luftën e vazhdueshme në vendin fitues të këtij viti, EBU ka marrë kohë për të kryer një vlerësim të plotë dhe studim fizibiliteti si me UA dhe PBC ashtu edhe me specialistë të palëve të treta, duke përfshirë çështjet e sigurisë dhe sigurisë”, deklaroi bordi drejtues i Eurovision.

Top Albania Radio shkruan se sipas rregullave, organizatorët do të hyjnë në diskutime për të pritur vendimin e Mbretërisë së Bashkuar nëse do zhvillohet në Britani ose jo.

Kujtojmë se Kalush Orkestra, grupi muzikor që në emër të Ukrainës fitoi kompeticionin Eurovision, ka nxjerrë në ankand trofeun për t’ia dhuruar më pas fitimet ushtrisë vendase.

Anëtarët e bandës, e cila ndërthur folkun me hip-hopin, u larguan nga hoteli i tyre në Torino të dielën.

Atyre u ishte dhënë një leje speciale për të udhëtuar jashtë Ukrainës me qëllim pjesëmarrjen në Eurovision, ku konkurruan me këngën “Stefania”.

Grupi ukrainas ‘Kalush Orchestra’ fitoi çmimin e parë në konkursin e këngës në Eurovizion në orët e para të së dielës në një shfaqje të qartë të mbështetjes për kombin e shkatërruar nga lufta.

Grupi mori 631 pikë në një shfaqje simbolike të mbështetjes publike, pas pushtimit të vendit nga Rusia.

Kënga fituese, e titulluar Sefania, fillimisht është shkruar si homazh për nënën e këngëtarit, Oleh Psiuk, por më pas u ripërdor si thirrje për shpëtimin e nënës Ukrainë.

Top Channel