Delet dhe dhitë, “arma” e re kundër zjarreve në Barcelonë

24/05/2022 23:01

Duket si një pamje nga një fshat i largët, ku delet dhe dhitë kullosin qetësisht ndërsa një bari ruan. Por jo, ky në fakt është parku më i madh publik i Barcelonës, jo një fshat.

Që nga prilli, Bashkia e Barcelonës ka vendosur aty 290 dele dhe dhi për të ngrënë bimë të nëndheshme në Parkun Kombëtar Collserola në periferi të qytetit të dytë më të madh të Spanjës.

Qëllimi i skemës pilot është të zvogëlojë rrezikun e zjarreve duke pastruar bimësinë në një mënyrë miqësore me mjedisin. Ai gjithashtu ndihmon në edukimin e 1.6 milionë banorëve të qytetit port të Mesdheut për fshatin, thotë një nga ekspertët e projektit.

“Qëllimi i këtij projekti është parandalimi i zjarreve duke përdorur blegtorinë, pra parandalimi i zjarreve në mënyrë të qëndrueshme dhe miqësore me mjedisin, duke zëvendësuar metodat klasike apo konvencionale me mjete mekanike që përdorin lëndë djegëse. Në kushte ekstreme moti të nxehtë i gjithë ky masiv malor, i gjithë ky park natyror, mund të digjet në vetëm tetë orë, që do të thotë se mund të kemi një problem serioz më pas me evakuimin e njerëzve”, tha eksperti.

Parku prej 8,200 hektarësh, është 22 herë më i madh se Central Park i Nju Jorkut dhe tetë herë më i madh se Bois de Boulogne në Paris.

Pikat e tij të shikimit ofrojnë pamje gjithëpërfshirëse të Barcelonës, dhe shtigjet e ecjes e bëjnë atë të njohur për vrapuesit, çiklistët dhe njerëzit që dalin për shëtitje.

Top Channel