Varësia nga gazi rus, Reuters: Gjermania fillon mbushjen e depove 

05/05/2022 22:36

Gjermania ka filluar të mbushë me gaz depon e madhe të magazinimit Rehden të braktisur nga Gazprom i Rusisë,  teksa i duket të mbrohet nga rreziku që Moska të ndërpresë furnizimet.

Gazi rus është jetik për Evropën dhe Gjermaninë në veçanti. Por furnizimet janë vënë në dyshim nga sanksionet perëndimore për pushtimin e Ukrainës nga Moska dhe një afat i afërt i vendosur nga Rusia për pagesat në rubla, të cilat shumica e blerësve e kanë refuzuar.

Gazprom muajin e kaluar hoqi dorë nga dega e tij Gazprom Germani, duke përfshirë vendin më të madh të depozitimit të gazit në Evropën Perëndimore në Rehden, pasi marrëdhëniet diplomatike u përkeqësuan.

“Nga sot, vëllime të vogla po rezervohen”, i tha Reuters Egbert Laege, administruesi i besuar nga rregullatori gjerman i energjisë për të menaxhuar përkohësisht kompaninë.

Rehden mund të mbajë rreth 4 miliardë metra kub gaz, por mori vetëm sasi të vogla dimrin e kaluar. Laege tha se ishte e qartë se duhej të mbushej për dimrin e ardhshëm.

Rehden është aktualisht vetëm 0.6% plot, shumë më poshtë mesatares 36% për objektet e magazinimit të gazit të Gjermanisë.

Top Channel