Mjeshtri i spiunazhit amerikan, Gjenerali James Clapper i cili mbikëqyri CIA-n, FBI-në, NSA-në dhe shërbeu si një nga këshilltarët kryesorë të Presidentit Barack Obama ka bërë publike disa detaje se çfarë pune inteligjente mund të bëhet për të përcaktuar se cila është gjendja shpirtërore e presidentit rus Vladimir Putin.

“Putini ka qenë kryesisht i izoluar, veçanërisht në dy vitet e fundit me pandeminë, dhe përkeqësimi i kësaj është fakti se ai ka shumë pak njerëz që kanë vërtet akses tek ai, kjo e bën shumë të vështirë mbledhjen e informacioneve”, tha ai për programin Today të BBC Radio 4.

Oficerët e inteligjencës do të shqyrtojnë imazhet dhe fjalimet si në përmbajtje ashtu edhe në mënyrën e dhënies nga ana e Putin.

Putini ka bërë shumë gjëra që nuk përputhen me “sjelljen e tij tradicionale, të ftohtë, pragmatike, si të jetë makineri”, thotë ai.

I pyetur nëse ai është racional, ai thotë: Shpresohet se nëse keni të bëni me një kryetar shteti që ka gishtin në butonin e arsenalit më të madh bërthamor në glob, ai po mendon në mënyrë racionale. Unë mendoj se nga shumë këndvështrime, ai është shumë racional… Por unë e di se sjellja dhe sjellja e tij kanë ndryshuar kohët e fundit në krahasim me atë që ishte.

“A po paguajmë çmimin për gabimet e bëra në të kaluarën, duke mos vepruar kur janë kapërcyer linjat si kur u aneksua Krimea apo kur u përdorën armët kimike në Siri?Presidenti i tanishëm i SHBA-së Biden ishte nënkryetar në kohën e atyre zhvillimeve dhe do t’i ketë jetuar të gjitha këto, gjë që do ta bënte atë të zbuste deklaratat e tij publike dhe të ishte shumë i matur”, tha Clapper.

Top Channel