Ministrat e bujqësisë së G7: Rritja e çmimeve të ushqimit mund të kërcënojë sigurinë ushqimore globale

11/03/2022 21:13

Ministrat e Bujqësisë të G7 u kanë bërë thirrje të gjitha vendeve që të mbajnë tregjet e tyre ushqimore dhe bujqësore të hapura, pasi shqetësimet për sigurinë ushqimore rriten pas pushtimit rus të Ukrainës.

Sipas tyre, rritja e mëtejshme e niveleve të çmimeve të ushqimit dhe paqëndrueshmëria në tregjet ndërkombëtare mund të kërcënojë sigurinë ushqimore dhe të ushqyerit në shkallë globale.

“Ne u bëjmë thirrje të gjitha vendeve që të mbajnë të hapura tregjet e tyre ushqimore dhe bujqësore dhe të ruhen nga çdo masë kufizuese e pajustifikuar mbi eksportet e tyre. Çdo rritje e mëtejshme e niveleve të çmimeve të ushqimit dhe paqëndrueshmëria në tregjet ndërkombëtare mund të kërcënojë sigurinë ushqimore dhe të ushqyerit në shkallë globale, veçanërisht në mesin e më të rrezikuarve që jetojnë në mjedise me siguri të ulët ushqimore,” thanë ata në një deklaratë të përbashkët.

G7 përbëhet nga Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Më tej, ministrat e bujqësisë dënuan agresionin rus ndaj Ukrainës dhe shprehën solidaritetin e tyre me Ukrainën, duke premtuar se do të jenë të vendosur të bëjmë atë që është e nevojshme për të parandaluar dhe për t’iu përgjigjur një krize ushqimore të mundshme.

“Ne u bëjmë thirrje organizatave ndërkombëtare që të mbështesin prodhimin e ushqimit në Ukrainë gjatë kësaj krize dhe të sigurojnë sigurinë ushqimore në zonat e prekura. Ne mbetemi të vendosur të bëjmë atë që është e nevojshme për të parandaluar dhe për t’iu përgjigjur një krize ushqimore, duke përfshirë ndihmën humanitare, dhe të jemi të gatshëm për të vepruar. sipas nevojës për të adresuar ndërprerjet e mundshme”, thanë ministrat.

Qeveria ukrainase po ndalon eksportet e mallrave kryesore bujqësore, duke përfshirë grurin, misrin, drithërat, kripën dhe mishin.

Top Channel