Putin e quan frenimin e Rusisë nga Perëndimi një “kërcënim”, por shton se Rusia është gati për “udhën e negociatave”

15/02/2022 16:30

Presidenti rus Vladimir Putin e quajti frenimin perëndimor të Rusisë një “kërcënim të drejtpërdrejtë dhe të menjëhershëm”, duke thënë edhe një herë se Shtetet e Bashkuara dhe NATO nuk i kishin përmbushur shqetësimet e sigurisë së Rusisë.

Duke folur në një konferencë për shtyp me kancelarin gjerman Olaf Scholz, Putin tha: “Ne e shohim parandalimin e Rusisë me forcë si një kërcënim të drejtpërdrejtë dhe të menjëhershëm për sigurinë kombëtare, të cilin marrëveshjet ligjore të projekteve të paraqitura nga ne janë krijuar për ta hequr”.

Putini i referohej kërkesave të sigurisë nga Rusia, të cilave SHBA dhe NATO janë përgjigjur me shkrim.

“Përgjigjet që morëm nga Shtetet e Bashkuara dhe anëtarët e NATO-s ndaj propozimeve të garancive të sigurisë, sipas mendimit tonë, nuk përmbushin tre kërkesat themelore ruse të përmendura më lart”, tha Putin.

“Megjithatë, siç më tha dje ministri i Punëve të Jashtme të Federatës Ruse, përgjigjet e dhëna përmbajnë një sërë propozimesh për të cilat ne nuk jemi thjesht të hapur për t’i diskutuar, por në fakt ua kemi propozuar partnerëve tanë në vitet e mëparshme: propozime për Çështjet e sigurisë evropiane, për çështje të caktuara të armatimit, p.sh. raketa të ndërmjetme dhe me rreze të shkurtër dhe për transparencën ushtarake”.

Putin shtoi: “Ne jemi të gatshëm të vazhdojmë këtë punë të përbashkët më tej. Ne jemi gjithashtu të gatshëm të ndjekim rrugën e negociatave, por të gjitha çështjet duhet të konsiderohen si një e tërë, pa u ndarë nga propozimet kryesore ruse, zbatimi i të cilave është një prioritet i pakushtëzuar për NE.”

Top Channel