Slloveni/ Sindikatat kërkojnë rritje pagash, kërcënojnë me grevë

10/02/2022 03:13

Sindikatat sllovene të punonjësve të sektorit publik kanë kërcënuar me grevë sot nëse qeveria nuk u përgjigjet kërkesave të tyre për rritje pagash brenda javës së ardhshme.

Siç thanë në konferencën për media Branimir Shtrukel dhe Jakob Pocivavshek, të cilët përfaqësojnë këto sindikata në negociatat me Qeverinë, ende nuk kanë marrë përgjigje për propozimet e paraqitura, të cilat presin më së voni deri të martën. Ata kanë paralajmëruar se në të kundërtën do të organizojnë votim të anëtarësisë për fillimin e grevës, transmeton Hina.

Sindikatat e punonjësve të sektorit publik janë të pakënaqur me vendimin e qeverisë sllovene, e cila me ligj të veçantë dhe në marrëveshje me sindikatat e mjekëve miratoi një ligj më të lartë për rreth 7000 mjekë të shëndetit publik.

Ligji i konfirmuar në fund të vitit 2021 u garanton atyre avancim për gjashtë shkallë pagese në sistemin përndryshe të unifikuar të pagave për sektorin publik, që praktikisht do të thotë se pagat e mjekëve do të rriteshin me gati 25 për qind.

Sindikata Fidesz prej vitesh kërkon që pagat e mjekëve të përjashtohen nga sistemi i pagave në sektorin publik, pasi mendojnë se janë të papaguar. Ata fillimisht kanë reaguar ndaj vendimit të Qeverisë në sindikatat e të punësuarve në institucionet sociale dhe shëndetësore, duke thënë se janë të zhgënjyer që Qeveria i ka neglizhuar dhe ka kërkuar rritje të pagave për gjashtë grada dhe kanë paralajmëruar grevë paralajmëruese për 16 shkurt.

Duke iu përgjigjur kërkesave të sindikatave të tjera për rritjen e pagave, ministri i Administratës Publike Bostjan Koritnik tha se nuk mund të paragjykojë, por tha se do të jenë të paqëndrueshme për financat publike të planifikuara pasi do të rrisin shpenzimet publike me një miliard euro.

Top Channel