Turqia nxjerr armën e tmerrshme: Me këtë kontrollojmë të gjithë detet

07/02/2022 15:06
10. Turqia. Kombi modern turk u themelua në vitin 1920 nga Qemal Ataturku, e prej atëherë vendi ka pasur një ushtri tejet të madhe, që është e integruar edhe me pjesën tjetër të shoqërisë. Për të garantuar se ushtria ka pushtetin më të madh në Turqi, vendi ka përjetuar disa herë grushte shteti. Ushtria turke është përfshirë edhe në luftën civile siriane, e madje ka dërguar trupa për të pushtuar rajone të Sirisë. Ata janë ballafaquar edhe me një kryengritje të kurdëve në tokën e tyre prej mbi 3 dekadash.

Turqia ka nxjerrë një armë të re, të cilës zor se mund t`i shpëtojë një objektiv në det.

Ajo quhet “Vatoz”, është një minë detare që mund të kontrollohet në distancë dhe lëviz si një peshk i zakonshëm deri tek shënjestra e saj.

Pasi ngjitet tek anija apo nëndetësja që do të godasë, ajo  shpërthen duke shkaktuar dëme të jashtëzakonshme.

Ky dron i ri detar ka një shpejtësi rreth 8-9 kilometra në orë dhe mund të lundrojë në mënyrë të pavarur për 12 orë.

Sipas krijuesve të saj, mina “Vatoz” mund të funksionojë edhe për qëllime spiunazhi e dërgon mbrapsht në bazë edhe mesazhe të koduara. Ajo sidoqoftë, ende nuk ka hyrë në përdorim nga forcat ushtarake turke pasi po testohet.

Vatoz ka formën e një peshku raxha, dhe përbëhet nga alumin e titanium.

Ka dy kamera të vendosura në pjesën e përparme, në formën e një syri robotik dhe përmban tre motorë të integruar.

Top Channel