Italia së shpejti do të shpallë datat për heqjen e kufizimeve për COVID-19 pasi vala e pandemive të shkaktuara nga varianti Omicron ka filluar të lehtësohet, deklaroi kryeministri Mario Draghi.

Italia ka raportuar më shumë se 147.000 vdekje të lidhura me koronavirusin dhe 11.23 milionë të infektuar që nga fillimi i epidemisë dy vjet më parë.

Shumë kufizime, përfshirë trafikun, për baret dhe restorantet tashmë janë lehtësuar për të vaksinuarit. Mbajtja e maskave është e detyrueshme jashtë. “Në javët në vijim do të vazhdojmë në atë rrugë të rihapjes. Bazuar në provat shkencore, ne do të shpallim orarin për heqjen e kufizimeve aktuale,” tha Draghi në një mbledhje të kabinetit, sipas zyrës së tij.

Më shumë se 80 për qind e italianëve morën dy doza të vaksinës dhe më shumë se 57 për qind morën një dozë të tretë përforcuese. Draghi tha se certifikatat COVID-19 do të jenë të vlefshme për një kohë të pacaktuar për ata që kanë marrë dozën e tretë të vaksinës. Konfirmimi kërkohet për shumicën e aktiviteteve.

Qeveria lehtësoi karantinën për studentët e vaksinuar të mërkurën.

Top Channel