Rregullat fiskale të BE-së, kancelari gjerman nuk dorëzohet para spanjollëve

18/01/2022 01:57

Pas takimit të kancelarit gjerman Olaf Scholz me kryeministrin spanjoll Pedro Sanchez, nuk ka indikacione se Gjermania është gati të mbështesë lehtësimin e rregullave fiskale të BE-së, megjithëse dy kryeministrat socialdemokratë ranë dakord të hënën të bashkëpunojnë më mirë për politikat evropiane.

Sanchez kishte pritshmëri të mëdha nga vizita e Scholz-it, i cili muajin e kaluar mori postin e kancelarit nga Angela Merkel. Reuters thekson, duke cituar burimet e veta, se Sanchez e shihte afërsinë ideologjike si një shans për të ndërtuar marrëdhëniet spanjolle-gjermane.

“Kancelarja dhe unë vërejmë se ne po hyjmë në një epokë të re të bashkëpunimit tonë në nivel evropian,” tha Sanchez pas takimit, duke shtuar se ekziston një “vizion i përbashkët i përparimit social dhe ekonomik me qeverinë e re gjermane”. “Ne jemi dakord që rregullat fiskale janë shumë komplekse dhe të vështira për t’u ndjekur, veçanërisht në kontekstin e pandemisë COVID-19,” tha ai.

Megjithatë, ai shtoi se Gjermania dhe Spanja nuk pajtohen për ndryshimin e rregullave fiskale, të njohura si Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes. Madridi kërkon mbështetje nga Berlini për lehtësimin e rregullave fiskale, siç mbrojnë Spanja, Franca dhe Italia. Scholz, socialdemokratët e të cilit janë në koalicion me Të Gjelbërit dhe Partinë Liberale Demokratike të Lirë (FDP), tha se ishte shumë herët për të rishqyrtuar rregullat fiskale.

Top Channel