Guvernatori i Bankës Gjermane: Periudha e inflacionit të lartë mund të zgjasë

13/01/2022 05:15

Kreu i ri i Bundesbank Joachim Nagel paralajmëroi se inflacioni i lartë mund të zgjasë më shumë sesa pritej aktualisht, duke i thënë Bankës Qendrore Evropiane se ajo duhet të jetë e gatshme të rregullojë politikën monetare.

Inflacioni në eurozonë u rrit në 5% në dhjetor, niveli më i lartë që kur Zyra Evropiane e Statistikave filloi monitorimin e të dhënave, më shumë se dy herë më i lartë se objektivi i BQE-së.

Nga ana tjetër, zyrtarët e bankës kanë theksuar vazhdimisht se çmimet nuk do të rriten me shpejtësi me kalimin e kohës, duke vënë në dukje kostot e larta të energjisë dhe duke theksuar se inflacioni duhet të bjerë nën objektivin prej 2 për qind deri në fund të vitit 2022. Guvernatori i ri gjerman paralajmëroi në fjalimin e sotëm inaugurues se parashikime të tilla nuk duhet të mbështeten shumë, pasi çmimet mund të vazhdojnë të rriten më fuqishëm se sa pritej aktualisht.

“Është e vërtetë që normat e larta të inflacionit mund t’i atribuohen, ndër të tjera, edhe faktorëve të njëpasnjëshëm që do të zhduken vetë. Por ata nuk janë shkaku i vetëm”, tha Nagel.

Parashikimet afatmesme janë aktualisht shumë jo të besueshme dhe çmimet mund të rriten edhe më të ulëta se sa është vlerësuar, vëren ai. “Megjithatë, më duket se aktualisht ekziston rreziku që norma e inflacionit të mbetet më e lartë në terma afatgjatë sesa pritej aktualisht”, tha kreu i ri i Bundesbank.

Top Channel