Kanceri i vezoreve ndodh kur qelizat e vezoreve bëhen malinje dhe fillojnë të zhvillohen në tumore. Ky lloj kanceri njihet si një vrasës i heshtur për shkak të mungesës së simptomave të dukshme dhe vështirësisë për t’u zbuluar me rreze X.

Edhe pse është më e zakonshme te gratë para menopauzës, gjithnjë e më shumë raste tregojnë një incidencë të shtuar te gratë në moshën 30-40 vjeç, ndoshta edhe më herët.

Hulumtimet nga Britania e Madhe kanë gjetur se zbulimi i hershëm i kancerit mund të rrisë në mënyrë drastike shanset tuaja për mbijetesë, andaj kushtojini vëmendje trupit tuaj dhe vizitoni mjekun tuaj rregullisht.

Kanceri i vezoreve është shumë i qetë. Aktualisht, nuk ka asnjë test të besueshëm, shtupë, apo edhe teste gjaku shpesh japin mohime të rreme. Një problem tjetër është se shumë nga simptomat janë të gabuara dhe tregojnë sëmundje të tjera, të tilla si IBS (sindroma e zorrëve të irrituara).

Hulumtimet e fundit tregojnë se ka shenja dhe simptoma të kancerit të vezoreve në një fazë të hershme, dhe gratë duhet të jenë të kujdesshme dhe të dinë kur të reagojnë…

4 simptoma që mund të jenë shenja të kancerit të vezoreve

Fryrje e vazhdueshme

Nëse vëreni fryrje të vazhdueshme, e cila zgjat më shumë se tri javë, mund të jetë një simptomë e hershme e kancerit të vezoreve, edhe pse simptoma të tilla mund të tregojnë shumë probleme me stomakun. Në çdo rast, nëse fryrja zgjat për një kohë të gjatë, kontaktoni mjekun tuaj.

Dhimbje në barkun e poshtëm dhe mitrën

Mendoni për të gjitha zonat e dhimbjes është e mundur të ndjeni dhimbje menstruale në pjesën e poshtme të barkut, kraharorit, ndoshta edhe pjesën e poshtme të shpinës. Ndërsa e njëjta dhimbje gjatë menstruacioneve është normale, dhimbja e vazhdueshme që ju shoqëron pas një cikli, më gjatë se tri javë ose më shumë, mund të jetë një shenjë e hershme e kancerit të vezoreve. Ky simptomë është veçanërisht i rëndësishëm për gratë para menopauzës sepse problemet menstruale mund të zgjasin më shumë se zakonisht.

Humbja e oreksit/ndjenja e shpejtë e ngopjes

Nëse vëreni një rënie të ndjeshme të oreksit tuaj për më shumë se tri javë, bisedoni me mjekun tuaj. Edhe pse mund të jetë shenjë e një game të tërë të problemeve të stomakut, zorrëve, mund të nënkuptojë edhe kancer të vezoreve.

Rritja e nevojës për të urinuar

Nëse e gjeni veten duke vizituar miq, dhe pavarësisht nga fakti që nuk keni marrë lëngje ose jeni mirë për një minutë dhe tashmë keni nevojë të urinoni urgjentisht, mund të keni faza të hershme të kancerit të vezoreve.

Të gjitha këto simptoma lehtë dhe shpesh mund të jenë çorientuese për këto probleme dhe sëmundje të traktit gastrointestinal.

Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma dhe nuk i keni pasur më parë, është e rëndësishme të monitoroni shpeshtësinë dhe qëndrueshmërinë e tyre. Nëse ato nuk zhduken pas tri javësh ose më gjatë, bëni një ekzaminim me mjekun tuaj dhe diskutoni marrjen e shtupave të kancerit të vezoreve.

Top Channel