Më pak se gjysma e të gjitha shoqërive puthen në buzë, sipas një studimi të 168 kulturave nga e gjithë bota. William Jankowiak, një profesor i antropologjisë në Universitetin e Nevada Las Vegas, zbuloi se vetëm 46% përdorin puthje buzë më buzë në një kuptim romantik, duke përjashtuar gjëra të tilla si puthjet prindër-fëmijë ose përshëndetjet.

Dy teori se pse njerëzit kanë nevojë për të puthur burojnë nga ideja se si foshnja ne kemi një dëshirë të lindur për prekjen e buzëve. Në një rast, mund të jetë që ne e lidhim prekjen e buzëve me ushqyerjen me gji dhe ky refleks është i lindur tek të gjithë. Ekziston gjithashtu një sugjerim që nënat dhe fëmijët e tyre të lidhen me puthjen buzë-buzë për shkak të diçkaje të quajtur ” transferimi i ushqimit “. Nënat  mund të kenë përtypur ushqimin tonë për ne në vitet tona të para të jetës dhe e kanë transferuar direkt në gojën tonë.

“Por unë mendoj se çelësi i universalit njerëzor të puthjes, ose mungesa e tij, është se sensualiteti i njerëzve mund të përmbushet në shumë mënyra, përveç thjesht puthjes,” thotë Jankowiak.

Ato kultura që nuk puthen buzën në buzë gjejnë mënyra të tjera për të qenë intime, thotë autori Sheril Kirshenbaum.

Në Ishujt Trobriand, në brigjet lindore të Papua Guinesë së Re, të dashuruarit puthen duke u ulur ballë për ballë dhe duke kafshuar qerpikët e njëri -tjetrit, “gjë që unë mendoj se për shumë prej nesh sot nuk tingëllon si lartësia e romancës”, thotë Kirshenbaum. Ajo që është e rëndësishme me puthjen buzë më buzë dhe llojet e tjera të puthjes është se momenti ka të bëjë me ndarjen e informacioneve të ngushta, intime për njëri-tjetrin.

Puthja duke bashkuar buzët është një sjellje pothuajse unike njerëzore. Nëse puthja ka një qëllim evolucionar, pse nuk shohim më shumë kafshë duke u puthur?

Melissa Hogenboom iu përgjigj pyetjes për BBC Earth në 2015 . Një nga arsyet që ne mund të jemi detyruar të afrohemi pranë fytyrës së një partneri është t’i japim një nuhatje të mirë. Aroma mund të zbulojë të gjitha llojet e informacionit të dobishëm: dietën, praninë e sëmundjeve, gjendjen shpirtërore dhe lidhjen, për të përmendur disa. Shumë kafshë kanë shqisa shumë më të sofistikuara të nuhatjes sesa ne, kështu që ato nuk duhet të jenë aq afër, shkruan BBC.

Top Channel