Çelësi i tualetit të Adolf Hitler, i gjetur nga piloti britanik 76 shitet për £14,000 (fotot)

31/05/2021 18:13

Një çelës që besohet se ishte i tualetit personal të liderit nazist Adolf Hitler është shitur në Britani për thuajse 14,000 paundë.

Sendi i rrallë u bë objekt i një lufte ofertash ankandi mes blerësit britanik që kaloi i pari shumën e pritur prej, dhe disa rivalë të tjerë nga Gjermania e Britania.

Çelësi i Hitlerit me shumë gjasa ishte marrë si ‘suvenir’ nga zyra e krye-nazistit, prej ushtarëve te forcave aleate, para se të shitej në ankand 76 vjet më vonë.

Bashkë me dy çelësat, janë të varura emblema me shqiponjë e kryq të thyer nazist, me mbishkrimet ‘Reicjskanzleri’ (Kanceleria e Rajhut) dhe ‘Herren W’ (tualeti i burrave) me një numër ‘166’ në të.

Objekti besohet se është gjetur në tavolinën e Hitlerit nga një pilot britanik, pas çlirimit të  Berlinit në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Ai është sjellë si kujtim nga piloti lejtnant A.A Williams, i cili e kishte mbajtur deri në vdekjen e tij, madje kishte shkruar një letër për autenticitetin dhe prejardhjen e objektit.

Në letër Williams shpjegonte: “Çelësi i tualetit Reicjskanzlei është marrë nga unë prej tavolinës së vetë Adolf Hitler. A.a. Williams, leitnant fluturimi, Forcat Britanike Ajrore, korrik 1945.”

Objekti më pas i kaloi të ndjerit Reg Palmer, i cili e mbante në muzeumin e tij të vogël në Londër në vitet 1980-të e ’90.

Një koleksionist e kishte blerë atë 10 vjet më parë dhe tani e shiti me ankandet Ashford C&T Auctions, të cilët parashikonin se do të shitej për vetem 300 paundë.

Por një luftë e pandaluar ofertash nga tre blerës britanikë online dhe të tjerë nga Gjermania, ngritën çmimin përtej parashikimeve.

Specialisti i ankandeve Mattheë Tredwen tha: “Megjithse i vogël, është një pjesë unike historie. U shit shumë shtrenjt, si blerësi dhe ne jemi të kënaqur me rezultatet. Çelësi është gdhendur ne fjalën ‘Herren’ që do të thotë ‘Burra’, prandaj është një zonë vetëm për meshkuj”.

“Hitleri kishte tualetin e tij privat dhe çelësi besohet se ishte për këtë qëllim”.

Hitler besohet se vdiq me vetëvrasje ku shanset që Gjermania naziste të fitonte luftën u shuan.

FOTO GALERI
1/3
Një çelës që besohet se ishte i tualetit personal të liderit nazist Adolf Hitler është shitur në Britani për thuajse 14,000 paundë.

Top Channel