Hera parë pas 30 vitesh, BE bie dakord për sanksione ndaj Kinës

23/03/2021 02:44

Bashkimi Evropian ka vendosur sanksionet e para kundër Kinës në më shumë se 30 vjet.

Masa e re e masave synon katër zyrtarë kinezë dhe një njësi ekonomike që besohet të jetë përfshirë në shkeljet e pretenduara të të drejtave të njeriut të pakicës muslimane ujgure. Komuniteti ndërkombëtar ka dyshuar për muaj me radhë se abuzime serioze, të tilla si ndalimi arbitrar masiv, torturat dhe indoktrinimi i detyruar politik, po ndodhin në kampe përqendrimi të vendosura në rajonin autonom Xingjian.

Kina ka mohuar vazhdimisht të gjitha akuzat dhe javën e kaluar paralajmëroi BE-në se çdo sanksion i të drejtave të njeriut mbi Pekinin do të ishte “konfrontues”. Masa përfaqëson masën e parë ndëshkuese kundër Pekinit që nga embargoja e armëve që dymbëdhjetë vendet e atëhershme anëtare vendosën në vitin 1989 ndaj Kinës Komuniste si rezultat i shtypjes së dhunshme në Sheshin Tiananmen.

Ndërsa masat e tjera të marra në atë kohë më vonë u rishikuan dhe pezulluan, embargo mbetet edhe sot në fuqi. Ndërkohë siç thuhet më tej, në total, ministrat e punëve të jashtme të BE-së ranë dakord të sanksionojnë 11 persona dhe katër subjekte që dyshohet se janë përgjegjës për shkeljet serioze të të drejtave të njeriut në Kinë, Korenë e Veriut, Libi, Rusi, Sudanin e Jugut dhe Eritrea.

Top Channel