SHBA jep alarmin, Kina mund të pushtojë Tajvanin brenda 6 viteve

11/03/2021 03:10

Kina mund të pushtojë Tajvanin brenda gjashtë viteve të ardhshme ndërsa Pekini përshpejton lëvizjet e tij për të zëvendësuar fuqinë ushtarake amerikane në Azi, ka paralajmëruar një komandant i lartë amerikan.

Tajvani demokratik dhe i vetëqeverisur jeton nën kërcënimin e vazhdueshëm të pushtimit nga Kina, udhëheqësit e së cilës e shohin ishullin si pjesë të territorit të tyre dhe të cilin ata janë zotuar se një ditë do ta marrin përsëri. “Unë shqetësohem që ata [Kina] po përshpejtojnë ambiciet e tyre për të zëvendësuar Shtetet e Bashkuara dhe rolin tonë udhëheqës në rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla … deri në vitin 2050,” tha oficeri i lartë ushtarak i Uashingtonit në Azi-Paqësor, Admirali Philip Davidson, të martën.

“Tajvani është qartësisht një nga ambiciet e tyre para kësaj. Dhe unë mendoj se kërcënimi është manifestuar gjatë kësaj dekade, në të vërtetë, në gjashtë vitet e ardhshme”, tha ai në një seancë dëgjimore të komitetit të shërbimeve të armatosura të Senatit Amerikan. Davidson tha se zgjerimi i burimeve ushtarake të Kinës në rajon rrezikonte krijimin e një situate “të pafavorshme” për SHBA., duke ulur nivelin e parandalimit të ndonjë agresioni.

“Ne po grumbullojmë rrezik që mund të inkurajojë Kinën që të ndryshojë në mënyrë të njëanshme status quo para se forcat tona të jenë në gjendje të japin një përgjigje efektive”, tha ai. “Unë nuk mund të kuptoj disa nga aftësitë që ata po japin në terren, përveç nëse … është një sjellje agresive”.

Tajvani u nda nga Kina kontinentale pas fundit të një lufte civile në 1949. Partia Komuniste Kineze Komuniste në Pekin nuk ka qeverisur kurrë Tajvanin, por e konsideron atë një pjesë të Kinës që do të rimarrë me forcë nëse është e nevojshme. Udhëheqja e Tajvanit dhe një shumicë në rritje e popullsisë së saj hedhin poshtë idenë se është pjesë e Kinës dhe tensionet ndërmjet tyre kanë qenë të larta që kur Pekini ndërpreu kontaktet zyrtare me Tajvanin pas zgjedhjeve të vitit 2016 të udhëheqësit të tij aktual, Tsai Ing-wen.

Top Channel