“Ylli i Krishtlindjes” do të ndriçojë në qiellin e sotëm!

21/12/2020 12:22

Ylli do të ndriçojë kur Saturni dhe Jupiteri të bashkohen gjatë një Lidhjeje të Madhe.

Të dy planetët do të vijnë aq afër së bashku sa do të shfaqen si vetëm një objekt me sy të lirë në një ngjarje të rrallë që ndodh një herë në 20 vjet.

Duke marrë parasysh kohën e lidhjes, disa e kanë krahasuar shkrirjen e dy gjigantëve të gazit me Yllin e Krishtlindjes.

Dhe duke e bërë ngjarjen edhe më të veçantë, ky vit do të jetë lidhja më e afërt që nga viti 1623 me planetët që shfaqen vetëm 0,1 gradë larg njëri-tjetrit.

Nëse e lejon moti, të dy planetët do të shfaqen si yll i vetëm me sy të lirë, pak mbi horizontin kur shikojmë në jugperëndim, pak pas perëndimit të diellit.

Koha e saktë kur mund të shihni yllin e Krishtlindjes varet nga vendi ku jeni, por mund të jetë i dukshëm rreth orës 17:00.

Planetët do të lëvizin aq afër sa shkëlqimi i tyre do të shkrihet dhe do të duket si një dritë e ndritshme.

Vendi më i mirë për të dëshmuar spektaklin është larg çdo ndotjeje të dritës, me fotografë profesionistë që këshillojnë vëzhguesit të presin të paktën 45 minuta për të lejuar që sytë e tyre të përshtaten me errësirën.

Top Channel