Studimi britanik: ​Depresioni te të rriturit u dyfishua që nga përhapja e koronavirusit

14/12/2020 20:51

Numri i të rriturve që po përjetojnë depresion në Britani të Madhe është pothuajse dyfishuar në krahasim me periudhën para shpërthimit të koronavirusit, sugjerojnë të dhëna të reja. Shifrat nga Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS) tregojnë se 19 për qind e të rriturve përjetuan disa forma depresioni në nëntor.

Kjo ishte e njëjtë me qershorin, por shkalla në muajin korrik 2019 ishte vetëm rreth 10 për qind që sugjeron që pandemia ka marrë një dëm të konsiderueshëm në shëndetin mendor të vendit. Shkencëtarët zbuluan se 17 për qind e të rriturve ishin dëshmitarë të disa formave të ankthit me të rinjtë që preken më keq.

Është e mundur që numri real të jetë më i lartë pasi të dhënat e ONS u bazuan në një mostër prej 12.364 personash të moshës 16-vjeç në të gjithë Britaninë e Madhe. Një përqindje më e lartë e të rriturve të rinj, grave dhe personave me aftësi të kufizuara dhe atyre familjet e të cilëve nuk ishin në gjendje të përballonin një shpenzim të papritur por të nevojshëm prej 850 funtesh raportuan disa forma depresioni dhe një formë ankthi.

ONS zbuloi një përqindje më të ulët të të rriturve që kishin depresion ose ankth menduan se do të duhen gjashtë muaj ose më pak që jeta e tyre të kthehet në normalitet, përkatësisht 15 për qind dhe 16 për qind. Por kjo u rrit në 25 për qind të njerëzve që nuk përjetojnë simptoma depresive ose ndonjë formë ankthi.

Një sondazh i mëparshëm i ONS zbuloi se 57 për qind e studentëve të universitetit ndienin se shëndeti i tyre mendor ishte përkeqësuar pas fillimit të mandatit më të fundit. Shkencëtarët zbuluan se 22 për qind deklaruan se shëndeti i tyre mendor ishte shumë më i keq ndërsa 63 për qind mendonin se koronavirusi përbënte një rrezik të madh ose domethënës për mirëqenien e tyre mendore ose fizike.

Ankthi ishte rritur në të gjitha grup-moshat gjatë pandemisë së koronavirusit, por ONS zbuloi se studentët ishin prekur në mënyrë disproporcionale me rezultatet mesatare prej 5.3 në një shkallë nga 0 në 10, krahasuar me 4.2 në publikun e gjerë. Përhapja vdekjeprurëse e virusit ka infektuar më shumë se 69.6 milionë njerëz në të gjithë botën.

Top Channel