Familja Mbretërore

Çantë dore, sallë pritjeje, apo parfum, ka kaq shumë fjalë që i përdorim në jetën tonë të përditshme, por Familja Mbretërore do të preferonte të shmangte disa prej tyre.

Arsyeja pse mbretërit duhet të shikojnë gjuhën e tyre është sepse historikisht, ata janë ndarë si klasa e lartë. Antropologia sociale Kate Fox shpjegon në librin e saj, “Watching the English”, se çfarë nuk do të dëgjoni kurrë të thonë mbretërit.

Çaji

Në shumë pjesë të Anglisë, fjala “çaj” përdoret për të përshkruar vaktin e mbrëmjes që zhvillohet midis orës 5 dhe 7 pasdite. Megjithëse kjo mund të shoqërohet me klasën punëtore, klasa e lartë ka “çaj” rreth orës 16:00. kur ata zakonisht pinë këtë pije të ngrohtë së bashku me ëmbëlsira. Për të përshkruar vaktet e mbrëmjes, ata do të përdorin fjalët “dinner” ose  “supper.”

Peceta

Kishte spekulime se fjala “pecetë” u zëvendësua me fjalën franceze “serviette” nga njerëzit e klasës së mesme të ulët, sepse u kujtoi atyre fjalën “pelenë”. Sidoqoftë, shtresa e lartë, si Familja Mbretërore, nuk do ta konsideronte përdorimin e fjalëve të tilla të huaja në fjalorin e tyre, pa marrë parasysh sa të rafinuara do të tingëllonin. Ata do të përdorin një “pecetë” tradicionale për të fshirë gojën dhe gishtat ndërsa hanin.

Mami dhe babi

Princi Charles e quan Mbretëreshën Elizabeth “Mummy”. Emrat si “Ma”, “Pa”, “Mami” dhe “Babi” nuk përdoren nga njerëzit e klasës së lartë ndërsa flasin me prindërit e tyre. “Nëna” dhe “Babi” përdoren në këtë rast dhe kur flasin për prindërit e tyre, ata përdorin “nënën time” dhe “babanë tim”. Edhe si të rritur ata u përmbahen këtyre emrave.

Çanta

Edhe një fjalë e zakonshme si kjo nuk përdoret nga klasa e lartë. Gratë e Familjes Mbretërore Britanike nuk marrin “çanta dore” me vete kur dalin jashtë, ata do të mbanin me vete “çanta” të thjeshta.

Tualeti

Nëse vizitoni Pallatin Buckingham dhe ndjeni dëshirën për të lehtësuar veten, duhet të kërkoni një “tualet”. Përsëri, falë origjinës frënge të kësaj fjale dhe shoqërimit të saj me klasën punëtore, kjo fjalë u ndalua nga fjalori mbretëror.

Parfumi
Edhe mbretërit gëzojnë aromë të këndshëm. Por ndryshe nga shumë prej nesh, ata do të shmangnin thirrjen e tyre “parfum” dhe në vend të kësaj, “aromë”. Për shembull, Meghan Markle ka 2 aroma të preferuara nga Jo Malone – London Wild Bluebell dhe Wood Sage & Sea Salt.

Ushqime dhe pije

Kjo është fjala e preferuar e shumicës së njerëzve kur bëhet fjalë për festa dhe kohë të mirë. Sidoqoftë, ky është një term tjetër tabu për ata që janë të klasit të lartë si Familja Mbretërore. Kur ata do të donin të rinovonin energjinë e tyre gjatë një takimi, ata do të kërkojnë disa “ushqime dhe pije”.

Funksioni

Nëse njerëzit e zakonshëm marrin pjesë në një ngjarje të organizuar nga puna e tyre, ata mund të thonë se do të “ndjekin një funksion”. Por mbretërit i referohen takimeve të tilla shoqërore ndryshe,  ata thjesht e quajnë atë një “parti”.

Porcioni

Kur bëhet fjalë për monitorimin e ushqimit të shëndetshëm dhe mbajtjen në formë, anëtarët e Familjes Mbretërore nuk i shikojnë madhësitë e pjesëve të tyre. Për shembull, Kate Middleton arrin të mbajë formën e saj perfekte sepse ajo gjithmonë shikon “madhësitë e saj”.

Ëmbëlsira

Nëse Mbretëresha dëshiron një gjë të ëmbël në fund të vaktit, ajo nuk do të kërkojë disa ëmbëlsira.  Ajo do ta quajë një “buding”, edhe nëse është një copë tortë, akullore ose shërbet. Sipas ish-kuzhinierit personal të Mbretëreshës Elizabeth, ajo shijon më së shumti tortë me biskota me çokollatë.

FOTO GALERI
1/10

Top Channel