Zelanda e Re zgjedh ministren e jashtme nga fisi indigjen

02/11/2020 11:08

Zelanda e Re ka emëruar këtë të hënë ministren e saj të parë të Brendshme vendase indigjene për të përfaqësuar atë q mund të quhet  një nga parlamentet më të ndryshëm në botë.

Nanaia Mahuta, e cila është Māori, populli indigjen i Zelandës së Re, katër vjet më parë gjithashtu u bë anëtarja e parë femër e parlamentit në vend që veshi një moko kauae, një tatuazh tradicional në mjekër. Ministri i mëparshëm i jashtëm i vendit, Ëinston Peters, është gjithashtu Maori.

“Jam e privilegjuar që jam në gjendje të drejtoj këtë ministri,” tha Mahuta, sipas transmetuesit kombëtar Radio Zelanda e Re.

Partia e Laburistëve e qendrës së majtë e Kryeministres  Jacinda Ardern u rizgjodh në muajin e kaluar, duke fituar 49.1% të votave sipas rezultateve paraprake. Duke marrë 64 nga 120 vendet, partia e saj ishte e para që fitoi shumicën që kur sistemi aktual politik i vendit u prezantua në 1996.

Parlamenti i Ardern duket se do të jetë një nga më të ndryshmet në botë. Pothuajse gjysma e ligjvënësve të vendit do të jenë gra – dukshëm më të larta se mesatarja globale prej 25%.

Rreth 10% e parlamentit të ardhshëm janë haptazi LGBTQ – më të larta se mbajtësi i mëparshëm i titullit, Mbretëria e Bashkuar, ku rreth 7% e anëtarëve të Dhomës së Komunave janë hapur homoseksualë, sipas një transmetuesi kombëtar Televizioni Zelanda e Re. Zëvendëskryeministri i ri i Zelandës së Re Grant Robertson është gjithashtu homoseksual, shkruan CNN/

“Ky është një kabinet dhe një ekzekutiv që bazohet në merita që gjithashtu ndodhin të jenë tepër të ndryshëm dhe unë jam krenar për këtë,” tha Ardern të hënën ndërsa paraqiti kabinetin e saj.

“Ata pasqyrojnë Zelandën e Re që i zgjodhi ata,” theksoi ajo.

Top Channel