A prodhojnë burrat më shumë antitrupa kundër COVID-19 se sa gratë?

26/10/2020 17:04
Antitrupat

Një studim  portugez ka zbuluar se shumica e pacientëve kanë antitrupa kundër COVID-19 deri në shtatë muaj pas tkurrjes së infeksionit.

Gjithashtu, ndërsa burrat prodhojnë më shumë antitrupa gjatë fazave fillestare të infeksionit, nivelet janë më shumë ose më pak se të njëjtat në kohën kur infeksioni vazhdon rrjedhën e tij.

“Rezultatet e këtij studimi 6-mujor tregojnë një model klasik me një rritje të shpejtë të niveleve të antitrupave brenda tre javëve të para pas simptomave të COVID-19 dhe, siç pritej, një reduktim në nivele të ndërmjetme pas kësaj”,  shpjegoi Marc Veldhoen, autori përkatës i studimit.

Studimi sipas Healthline, i cili u konceptua në mars të vitit 2020, monitoroi nivelet e antitrupave të gjetura në mbi 300 pacientë të shtruar në spital dhe punonjës shëndetësorë, dhe mbi 200 vullnetarë post-COVID-19 në të gjitha grup-moshat e ndryshme.

Për këtë, u organizua një test serologjik i gjithanshëm dhe specifik i ndjeshëm në shtëpi. Ata vërtetuan analizën si pjesë e Serology4COVID, një konsorcium prej pesë institucionesh kërkimore në Portugali.

U zbulua se gjatë fazës së pafavorshme të infeksionit, nivele të ngritura të antitrupave u gjetën në subjekte në të cilët ashpërsia e sëmundjes ishte më e lartë.

Për më tepër, autorët gjithashtu mësuan se mosha nuk ishte një faktor në prodhimin e antitrupave, pasi u vu re se nuk kishte ndonjë ndryshim të dukshëm midis grupeve të moshës.

Studimi aktual zbuloi se mosha nuk ishte një kriter për nivelet e antitrupave të prodhuar nga trupi. Sidoqoftë, zbuloi se sasia e antitrupave të prodhuar te burrat ishte rritur gjatë fazave të fillimit të infeksionit, por nivelet te burrat dhe gratë u bënë gati të njëjtat me kohën kur u shëruan.

“Në këtë fazë të hershme të përgjigjes, mesatarisht burrat prodhojnë më shumë antitrupa sesa gratë, por nivelet ekuilibrohen gjatë fazës së zgjidhjes dhe janë të ngjashme midis gjinive në muajt pas infeksionit SARS-CoV-2”, tha Veldhoen.

Sipas shkencëtarëve, 90% e subjekteve në të gjithë botën kanë antitrupa deri në 7 muaj pas tkurrjes së infeksionit të koronavirusit.

Top Channel