Studimi/ 63% e italianëve shfaqën probleme mendore gjatë pandemisë

11/10/2020 01:41

Të dhënat e një studimi të kryer së fundi nga Instituti kërkimor, Elma, janë shqetësuese. Sipas tij, hulumtimi i realizuar në gjashtë vende europiane (Francë, Gjermani, Britani të Madhe, Itali, Spanjë, Poloni), tregon se rreth 60% e qytetarëve kanë shfaqur simptoma të çrregullimeve psikologjike gjatë karantinës, të cilat zgjateshin në më shumë se 15 ditë.

Shtetet ku ndikimi i kovidit mbërrin majat janë Spanja me 69% dhe Italia e Britania, secila me nga 63%. Në Gjermani, shifra ishte më e ulët, më pak se 50%.

Simptomat kryesore të përmendura në studim janë pagjumësia ose zgjimi gjatë natës, lodhja ose këputja dhe mungesa e energjisë, trishtimi apo dëshira për të qarë, mungesa e interesit ose kënaqësia për të bërë gjëra, momentet e ankthit dhe panikut.

Shumica e qytetarëve të intervistuar pranuan se kanë pasur të paktën dy prej këtyre shenjave. Megjithatë, vetëm një pjesë e vogël e tyre kanë kërkuar ndihmën e psikoloëgeve për të përballur situatën që i është krijuar.

Top Channel