​Rumania blen sistemin e parë amerikan të mbrojtjes ajrore Patriot

20/08/2020 17:00

Elementet kryesore të njësisë së parë të sistemit të raketave të mbrojtjes ajrore me rreze të gjatë Patriot, iu dorëzuan ushtrisë rumune nga Shtetet e Bashkuara.

Këtë e bëri të ditur sot Ministria e Mbrojtjes e Rumanisë, dhe sipas njoftimeve nga Bukureshti, sistemi pritet të hyjë në përdorim deri në fund të vitit.

Rumania porositi shtatë sisteme të mbrojtjes ajrore Patriot, për të cilat taksapaguesit e vendit veçuan gjithsej 3.9 miliardë dollarë amerikanë.

Kjo vazhdoi procesin e forcimit të aftësive të ushtrisë rumune, pasi sistemi i mbrojtjes ajrore mbërriti vetëm disa ditë pas dy aeroplanëve luftarakë F-16, dhe në momentin kur njoftohet investimi i 130 milion dollarëve në bazën ajrore në Cluj, në mes të tensioneve të rritura në rajonin e Detit të Zi.

Njësia e parë e Patriotëve do të transferohet në Qendrën Kombëtare të Trajnimit të Mbrojtjes Ajrore të Ushtrisë Rumune në portin e Kostandinës në Detin e Zi, ku do të kryhet testimi i pranimit dhe pranimi i pajisjeve të reja.

Sipas Ministrisë Rumune të Mbrojtjes, ky është një sistem që është testuar në përdorim aktiv dhe në luftime, dhe pas pranimit të tij, ushtria e këtij vendi do të jetë në gjendje të veprojë në të gjitha llojet e objektivave të armikut në hapësirën ajrore.

Dorëzimi i të gjitha shtatë sistemeve pritet në fund të vitit 2022.

Shtetet e Bashkuara njoftojnë një investim prej 130.5 milionë dollarë në rinovimin dhe zgjerimin e kapacitetit të bazës ajrore Campia Turzij, pas së cilës kjo bazë do të rritet në qendrën më të madhe ajrore të NATO-s në Gadishullin Ballkanik.

Forcimi i kapacitetit të mbrojtjes së kufijve kufitar dhe ajror të Rumanisë Bukuresht dhe NATO e shohin si një nga përparësitë pas aneksimit të Rusisë së Krimesë në vitin 2014, veçanërisht pasi Deti i Zi u bë skena e përgjimeve të shpeshta të Aleancës Veri-Atlantike dhe Rusisë, si dhe ushtrimeve të mëdha detare.

Top Channel