A do funksionojë kura e shekullit XIX edhe me COVID-19-ën?

18/08/2020 14:21

Kompania me qendër në SHBA, “Plasma Technologies LLC” ka nënshkruar një kontratë prej 750 mijë dollarësh me Departamentin e Mbrojtjes për të zhvilluar teknologji plazmatike konvulsive COVID-19.

Ky është zhvillimi i fundit në përpjekjen për të shfrytëzuar një trajtim të shekullit XIX-të për të ndihmuar pacientët e shekullit XX-të. Kontrata është që të zhvillojë një proces të ri plazmatik të plazmës së gjakut që bën më shumë produkte të prodhuara nga serumi, dhe më të shpejtë, raporton CNN.

Cili është trajtimi? Plazma konvalente është një trajtim i krijuar nga gjaku i njerëzve që kanë tejkaluar një infeksion siç është COVID-19.

Plazma është pjesa e lëngshme e gjakut që përmban qelizat imune dhe antitrupa – proteina që trupi i bën për të luftuar infeksionin. Plazma mund të injektohet në një person të sëmurë për të ndihmuar në rikuperim. Që nga epoka viktoriane, mjekët e kanë përdorur këtë trajtim për të luftuar rastet e rënda të gripit. Trajtimi gjithashtu ka treguar sukses me dy koronaviruset e tjera vdekjeprurës – MERS dhe SARS.

A funksionon? Afro 67 mijë njerëz janë injektuar me trajtimin dhe afro 14 mijë mjekë po e përdorin atë, sipas UScovidplasma.org – por ende nuk është e qartë nëse funksionon. Në fillim, një pjesë e vogël e studimeve të vogla në Kinë dukeshin premtuese. Disa studime janë ende në proces.

Në mungesë të trajtimeve të tjera për koronavirusin, mjekët në SHHBA kanë zgjedhur të përdorin trajtimin pasi ishte akoma duke u studiuar.

Top Channel