Kjo është miniera ku mund të jetë shfaqur koronavirusi 8 vite më parë

16/08/2020 22:02

Koronavirusi u shfaq për herë të parë në mesin e punëtorëve që pastronin jashtëqitje nga një minierë kineze në vitin 2012 dhe mund të mos ketë ardhur nga tregu Wuhan, thonë shkencëtarët.

Gjashtë minatorë u sëmurën me një virus të ngjashëm me pneumoni në minierën Mojiang në provincën Yunnan në jug-perëndim të Kinës tetë vjet më parë. Minatorët kishin kaluar dy javë duke hequr jashtëqitjet e lakuriqëve të natës, ku tre prej tyre ndërruan jetë.

Sipas gazetës britanike “The Sun”, mjeku Li Xu, i cili trajtoi minatorët, përshkruan se si pacientët kishin ethe, kollë të thatë, dhimbje gjymtyrësh dhe dhimbje koke.

Këto janë simptoma që ne i shoqërojmë tani me COVID-19, sipas virologut Jonathan Latham dhe biologut molekular Allison Wilson.

Latham dhe Wilson, të cilët punojnë për projektin jo-fitimprurës të Burimit të Bioseksionit në Ithaca, lexuan tezën e shkruar nga mjeku mjekësor kinez që trajtonte minatorët. Ata thanë që provat në tezë i çuan të “rishqyrtojnë gjithçka” menduan se dinin për pandeminë.

Latham tha për “New York Post” se koronavirusi “pothuajse me siguri iku” nga laboratori Wuhan.

Ata besojnë se virusi, i cili ka vrarë mbi 760,000 njerëz në të gjithë botën, evoluoi brenda minatorëve dhe ishte përshtatur shumë mirë me njerëzit.

Mostrat e indeve nga minatorët e infektuar në laboratorin Wuhan nga mjeku, ku shumë besuan se virusi ishte rrjedh, treguan se burimi i infeksionit ishte një koronavirus i ngjashëm me SARS nga një lakuriq nate.

Tregu në Wuhan besohet të ketë qenë vendi ku virusi filloi në dhjetor 2019.

FOTO GALERI
1/4

Top Channel