​Koreanët sterilizojnë paratë në mikrovalë dhe makina larëse nga frika e COVID-19

01/08/2020 19:24

Jugkoreanët kanë aq frikë nga infeksioni koronavirus sa shumë prej tyre kanë vendosur kartëmonedha në furrat me mikrovalë ose lavatriçe për gjashtë muajt e fundit, në një përpjekje për të “pastruar” plotësisht koronavirusin.

Banka Qendrore e Koresë së Jugut njoftoi të premten se banorët kishin zëvendësuar tre herë më shumë kartëmonedha të dëmtuara në gjashtë muajt e fundit si në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, dhe shumica besohet se janë shkatërruar në një përpjekje për të dezinfektuar kartëmonedhat në një mënyrë krejtësisht të papërshtatshme – në mikrovalë ose makinë larëse.

Një zyrtar i bankës qendrore i tha Reuters se vlera e përgjithshme e kartëmonedhave të dëmtuara që u kthyen në bankë midis janarit dhe qershorit pasi u dogjën në furrat me mikrovalë ose u la në makina larëse është 1.32 miliardë von ose rreth 1,1 milion dollarë.

Për krahasim, në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, klientët u kthyen bankave 480 milionë von ose 400,000 dollarë.

Në deklaratë thuhet se banka ishte e detyruar të shkatërrojë kartëmonedha në vlerë 2.69 miliardë vonë në gjysmën e parë të vitit 2020.

Si një shembull ekstrem i ‘pastrimit të parave’, banka përmendi rastin e një klienti, të cilin zyrtarët e quanin Um. Ai arriti në bankë për të zëvendësuar 35.5 milionë von që i kishte dëmtuar pasi i lau plotësisht në lavatriçe. Banka arriti të zëvendësojë vetëm 22.9 milionë von, që do të thotë se ai humbi 35 për qind të parave të kursyera.

Rasti i dytë ka të bëjë me një person të cilin e quajtën Kim. Ajo vendosi 5.2 milionë von në mikrovalë për një sterilizim të plotë. Sidoqoftë, dëmi nuk ishte shumë i madh, kështu që banka zëvendësoi pjesën më të madhe të kartëmonedhave.

Banka informoi publikun në mars se të gjitha kartëmonedhat që mbërrijnë në institucion çdo ditë kalojnë dy javë në një lloj ‘karantine’ në mënyrë që koronavirusi të zhduket. Vetëm atëherë ato kalojnë më tej në qarkullim.

Si pjesë e luftës kundër koronavirusit, një pjesë e kartëmonedhave digjen si masë paraprake dhe zëvendësohen me të reja.

Top Channel