Paqëndrueshmëria emocionale është një nga shkaqet e mundshme që shtyn drejt lidhjeve dhe varësive të llojeve të ndryshme, përfshirë atë të telefonave inteligjentë që janë shumë të përhapur në shoqërinë tonë.

Gjithçka buron nga fakti se ideja për të qenë gjithnjë e arritshme dhe për të qenë në kontakt me të tjerët në çdo kohë mund të jetë siguruese, veçanërisht për njerëzit më të pasigurt dhe të brishtë. Vetëm mes këtyre individëve ka një incidencë më të lartë të ankthit, depresionit dhe varësisë nga smartphone. Kjo është mbështetur nga hulumtimi i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti Derby i Universitetit të Nottingham Trent.

Studiuesit britanikë ekzaminuan 640 njerëz të moshës 12 deri në 70 vjeç të cilët përdornin rregullisht telefona inteligjentë dhe analizuan personalitetet dhe zakonet e tyre në lidhje me përdorimin e telefonit celular. Rezultatet e studimit nxorën në pah se ata që kanë probleme të paqëndrueshmërisë emocionale dhe në veçanti të ankthit dhe depresionit, kanë një probabilitet më të madh që të lidhen me smartphone-in e tyre.

Sipas studiuesve, për këta njerëz telefoni celular bëhet terapeutik, në kuptimin që ata ndjehen më mirë dhe më të qetë duke e përdorur atë. Prandaj nuk është për t’u habitur të dini se gjithmonë në bazë të hulumtimeve, numri i orëve të kaluar në një telefon celular, lidhet në mënyrë të drejtpërdrejt me nivelin e ankthit.

Sipas studimit, personat më të rrezikuar nga varësia e smartphone-t janë personat më emocionues, të shqetësuar ose në depresion dhe ata që janë shumë të mbyllur për sa i përket emocioneve. Këta individë kërkojnë një pushim nga trazirat e tyre emocionale vetëm duke përdorur smartphone-in e tyre, kjo është arsyeja pse ata kalojnë shumë kohë me celularin e tyre. Jo vetëm kaq, sa më shpejt që të ndalojnë ankthin ose trishtimin, ato ndiejnë një impuls të ri për të përdorur celularin.

Top Channel