Britania planifikon të zvogëlojë efektet e koronavirusit

09/02/2020 18:51

Qeveria britanike po përgatit plane për një situatë ku më shumë qytete dhe fabrika po mbyllen në epideminë koronavirus të Kinës, e cila mund të çojë në mungesë të mallrave.

Një shqetësim, thonë zyrtarët, është se britanikët nuk kanë furnizime me pajisje mjekësore dhe komponentë për mbarëvajtjen e biznesit.

Kompanitë britanike janë nxitur të kërkojnë alternative të burimeve të furnizimit. Disa firma paralajmëruan se ata mund të durojnë nëse kriza zgjati vetëm një muaj, por se ata do të kishin probleme serioze logjistike nëse zgjatja e krizës.

Përhapja e koronavirusit tashmë po prek industrinë e turizmit në Britaninë e Madhe. Kina ka ndaluar turistët e huaj për një periudhë të pacaktuar kohore, dhe prenotimet anulohen masivisht në hotele në Britani.

Gjithashtu, shitjet e mallrave luksoze në Britani kanë rënë ndjeshëm për shkak të mungesës së turistë ve kinezë. Marka e modës Barberi tha që shitjet e saj ranë 80 për qind në Kinë dhe duhej të mbyllnin 24 nga 64 dyqanet e saj në Kinë.

Dyqanet u mbyllën gjithashtu nga prodhuesit e pajisjeve sportive Nike, Adidas dhe Puma, transmeton KosovaPress.

Ndryshe, ekonomia britanike nuk është e vetmja e prekur nga koronavirusi. Janë ngritur shqetësime për efektet afatgjata në ekonominë globale, dhe analistët ekonomikë vlerësojnë se pasojat e plota ekonomike do të dihen vetëm pasi që të largohet koronavirusi.

Top Channel