Për flokëkuqet ka pasur prej kohësh paragjykime , që nga shoqërimi me vampirët dhe magjitë në historinë antike e deri tek ato që quhen sot, si pa shpirt. Asnjë prej tyre nuk është i bazuar në realitet. Sidoqoftë, shkenca ka sugjeruar që njerëzit me flokë të kuq mund të ndiejnë më shumë dhimbje. Kjo nuk është saktësisht as e vërtetë – ata thjesht e perceptojnë dhimbjen ndryshe. E gjitha kthehet në genin që i bën flokët e tyre të kuq dhe ndikojnë në shumë aspekte të tjera të biologjisë së tyre.

Çfarë i bën të rralla flokët e kuq?
Një deri në dy përqind e popullsisë njerëzore ka flokë të kuq, duke e bërë atë ngjyrën më të rrallë të flokëve. Njerëzit marrin ngjyrën e lëkurës, flokëve dhe syve të tyre nga një pigment i quajtur melanin. Shumica e njerëzve prodhojnë dy forma të melaninës : feomelanin të kuqërremtë dhe eumelanin kafe-të zezë. Raporti i këtyre pigmenteve përcakton ngjyrën e flokëve dhe lëkurës tuaj, kështu që dikush me shumë eumelanin do të kishte flokë të errët dhe lëkurë që rrezaton lehtë.
Flokëkuqet, nga ana tjetër, prodhojnë kryesisht feomelanin. Ata kanë një version recesiv të një geni të quajtur MC1R, i cili zakonisht përmban udhëzime për bërjen e receptorëve të melanocortin-1 që stimulojnë prodhimin eumelaninës. Ky mutacion prish aktivizimin e këtyre receptorëve, duke shkaktuar një bollëk relativ të feomelaninës që paraqet si flokë të kuq ose bionde dhe lëkurë të bardhë.
Dobësitë e të pasurit pak ose aspak eumelanin është se pigmenti mbron lëkurën tuaj nga rrezet Ultraviolet. Pheomelanin nuk kanë të njëjtat veti mbrojtëse, kështu që njerëzit me lëkurë të bardhë kanë mungesë eumelanin kanë një rrezik më të madh të dëmtimit të lëkurës nga dielli. Aq më shumë flokëkuqtë që kanë një alelë të vetme recesive të gjenit MC1R mund të kenë një rrezik të rritur nga kanceri i lëkurës.
Implikimet e gjenit MC1R nuk ndalen tek flokët dhe lëkura. Receptori i melanokortinës-1 është gjithashtu i përfshirë në reagimin imunitar dhe inflamator të trupit tuaj, dhe është gjetur në zona të trurit të shoqëruara me perceptimin e dhimbjes .
Ndjenja e dhembjes
Disa shkencëtarë kanë hetuar se si flokëkuqët mund të përjetojnë dhimbje ndryshe nga pjesa tjetër e popullsisë. Një studim i vitit 2006 zbuloi se flokëkuqët janë më të ndjeshëm ndaj dhimbjes së temperaturave të nxehta dhe të ftohta. Sidoqoftë, mund të jenë më pak të ndjeshëm ndaj llojeve të tjera të dhimbjes , si goditjet elektrike, gjilpërat dhe dhimbjet e forta. Pra, nuk është se ata më flokë të kuqepërjetojnë më shumë ose më pak dhimbje se kushdo tjetër, ata thjesht ndiejnë lloje të caktuara të dhimbjes pak më ndryshe se popullsia e përgjithshme.
Ka një keqkuptim që flokëkuqët ndjejnë më shumë dhimbje mund të vijë nga fakti se ata zakonisht kërkojnë më shumë anestezi. Julia Griffin shkruan për PBS NeësHour se ajo dhe mjeku i saj u mërzitën kur një injeksion i anestezisë lokale nuk bëri efekt gjatë operacionit të gishtit të madh. Flokëkuqët kërkojnë dy herë dozën normale për të shuar dhimbjen. Kjo gjithashtu mund të shpjegojë pse kaq shumë kanë frikë nga vizitat tek dentisti .
Shumica e flokëkuqëve kanë nevojë për rreth 20 përqind më shumë anestezi për t’u qetësuar në krahasim me pjesën tjetër të popullatës. Por kur bëhet fjalë për analgjezikë, një lloj i ndryshëm ilaçesh që ndalojnë dhimbjen flokëkuqët në të vërtetë kanë një prag më të ulët. Një studim i vitit 2005 zbuloi se të kuqve u duhej ndjeshëm më pak morfina e opioideve për të shuar dhimbjen.
Mund të duket e cuditshme që flokëkuqët reagojnë ndaj llojeve të ndryshme të qetësuesve në mënyra të kundërta. Duke studiuar mënyrën e reagimit kundër qetësuesve dhe dhimbjet në përgjithësi, shkencëtarët mund të jenë në gjendje të mësojnë më shumë rreth përgjigjes së dhimbjes, pavarësisht nga ngjyra e flokëve të tyre.

Top Channel