Papa Françesku heq sekretin në rastet e pedofilisë në Kishë

17/12/2019 15:50

Papa Françesku ka shfuqizuar rregullat e Vatikanit për fshehtësinë e rasteve të abuzimit seksual, njoftoi sot Selia e Shenjtë.

Masa do të lejojë që Kisha Katolike t’u sigurojë autoriteteve civile dokumente që lidhen me rastet e abuzimit seksual brenda Kishës. Edhe pse disa bashkëpunëtorë të Kishës e bëjnë këtë në shumë vende, praktika të tilla nuk janë universale, raporton CNN.

Duke hequr “sekretin pontifikal”, Papa gjithashtu lejoi që viktimat e abuzimit të informoheshin për rezultatin e çështjeve të tyre në Vatikan.

Akti i Papës ende nuk i ndryshon rregullat e intimitetit në lidhje me raportimin e abuzimeve seksuale ose rregullave të fshehtësisë në gjyqet e Vatikanit të abuzuesve të dyshuar.

Vatikani e bëri këtë lajm në ditëlindjen e 83-të të Papës, transmeton KosovaPress.

Papa ka hequr rregullin e Vatikanit, i cili ka ndaluar këdo që pretendon të jetë viktimë e abuzimit të priftërisë për të folur rreth tij.

Rregulli i njohur si sekret pontifikal është hequr gjithashtu për ata që dëshmojnë në Vatikan në gjyqe për raste të tilla.

“Sipas informacionit në rastet e abuzimit, ai duhet të trajtohet me siguri, integritet dhe konfidencialitet”, tha Papa.

Ai udhëzoi zyrtarët e Vatikanit që t’i binden ligjit civil, duke ruajtur konfidencialitetin, dhe të ndihmojnë autoritetet në hetimin e këtyre rasteve.

Papa ndryshoi gjithashtu përkufizimin e Vatikanit për pornografinë e fëmijëve, duke rritur moshën nga 14 vjeç e lart në 18 dhe më të vjetër.

Heqja e “sekretit të pa identifikueshëm” ishte një nga kërkesat kryesore të drejtuesve të kishave në Samitin e Seksit të Vatikanit në shkurt.

“Ky është një vendim epokal,” tha kryepeshkopi i Maltës Charles Scicluna, një nga hetuesit më me përvojë të rasteve të abuzimit seksual.

Ai thekson se fshehtësia pontifikale nuk mund të jetë më një justifikim për mos shpërndarjen e informacionit në lidhje me abuzimin seksual të të miturve.

Papa Françesku gjithashtu pranoi dorëheqjen e kryepeshkopit Luigi Ventura, ambasadori i Selisë së Shenjtë në Francë, i akuzuar për abuzim seksual.

Top Channel