Të gjithë e njihni Shatërvanin e Trevës në Romë. Por në botë ka edhe shatërvanë të tjerë shembuj të arkitekturës dhe artit të aplikuar për strukturat që nuk janë vetëm urbane, por edhe funksionale.

Në fakt, shatërvanët  fillimisht ishin kryesisht funksionale, të lidhura me burime ose ujësjellës dhe përdoreshin për të furnizuar me ujë të pijshëm ose për të lejuar banorët e qyteteve, fshatrave dhe fshatrave të lajnë. Deri në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë shumica e tyre ishin funksionalë.

Burimet shpesh përfaqësojnë monumente historike madhështore dhe na frymëzojnë sot me bukurinë e tyre. Ne po ju paraqesim disa nga shatërvanët më të bukur në botë.  Secili prej tyre ka një veçori të veçantë. Hidhni një sy, dhe mos harroni të votoni për të preferuarin tuaj!

 

FOTO GALERI
1/32

Top Channel