Qeveria zvicerane tha të premten se ajo kundërshtoi uljen e emigracionit nga Bashkimi Europian, siç propozohet në një referendum të planifikuar, sepse një votim jo, mund të dëmtojë eksportet në partnerin më të madh tregtar të vendit.

BE-ja prej 28 shtetesh tani këmbëngul që qytetarët e saj të lejohen të jetojnë dhe të punojnë lirshëm në Zvicrën jo anëtare, në këmbim të rritjes së aksesit zviceran në tregun e përbashkët të bllokut.

Anëtarët anti-imigracionit të Partisë Popullore Zvicerane (SVP), partia më e madhe në parlament, kanë shtyrë ta japin fund lëvizjes së lirë, me arsyetimin se nuk i jep vendit mjete adekuate për të menaxhuar popullsinë e saj në rritje dhe shkel sovranitetin e saj.

Një referendum duhet të mbahet lidhur me këtë çështje, meqë është mbledhur numri i nënshkrimeve të kërkuara, por mbetet e paqartë se sa mbështetje mund të fitojë një propozim i tillë në një votim mbarëkombëtar, ndërsa data e votimit nuk është përcaktuar ende.

Kabineti shtatë anëtarësh, në një hapje të deklaratës që u bënte thirrje votuesve të refuzonin të frenonin imigracionin nga BE në referendum, thanë se miratimi i saj do të dëmtonte përpjekjet zvicerane për të tërhequr punëtorë të kualifikuar, për të ulur rritjen ekonomike duke “shtypur” eksportet dhe për të rritur çmimet që konsumatorët paguajnë për importet e BE .

“Anulimi i lëvizjes së lirë të njerëzve në thelb do të vinte në pikëpyetje rrugën bilaterale për Zvicrën dhe Evropën”, tha ministri i drejtësisë Simonetta Sommaruga në një konferencë shtypi në Bernë.

Nëse mocioni i referendumit miratohet, kjo do të kërkonte që Zvicra të anulojë në mënyrë të njëanshme lirinë e lëvizjes, nëse vendi nuk është në gjendje të negociojë një heqje dorë me BE brenda 12 muajve.

Top Channel