Një kolonel i ushtrisë austriake, i dyshuar për spiunazh për Rusinë për 26 vjet, u arrestua të premten pasi një gjykatë ndryshoi një vendim që nuk kishte nevojë ta arrestonte atë në pritje të gjykimit.

Çështja është e turpshme për Austrinë, e cila ka marrëdhëniet më të ngushta me Rusinë, ndër vendet e Bashkimit Evropian. Moska mohon ndonjë përfshirje në këtë rast, e cila u bë publike këtë muaj dhe u zbulua pas një këmbënguljeje nga Britania.

“Ai tashmë është arrestuar,” tha në një deklaratë zyra e prokurorëve në Salzburg, ku jeton koloneli në pension, kohët e fundit.

Një gjykatë në Salzburg fillimisht hodhi poshtë argumentet e prokurorëve se ai përbënte një rrezik dhe mund të largohej përsëri nëse nuk ishte kthyer në paraburgim. Pas lirimit të tij, ata apeluan në një gjykatë të veçantë, e cila të premten urdhëroi arrestimin e tij.

Detajet e vendimit, megjithatë, u mbajtën konfidenciale për shkak të ndjeshmërisë së hetimit, thuhej në deklaratë. Austria nuk zgjodhi të bashkohet me shumicën e shteteve të BE, që dëbuan diplomatët rusë pas helmimit të ish-spiunit Sergei Skripal dhe bijës së tij në Britani. Moska kishte mohuar akuzat britanike për përfshirje në sulmin nervor.

Top Channel