Partitë politike skoceze do të bashkohen kundër konservatorëve, partisë së Kryeministres britanike Theresa May, në një front të rrallë të përbashkët, për të treguar zemërimin e tyre ndaj planit të saj për të lënë Bashkimin Evropian.

Një mocion i përbashkët i partive, përveç Konservatorëve në parlamentin e devotshëm të Edinburgut, synon të nënvizojë ndjenjën e zemërimit në pjesën më të madhe të Skocisë, të cilët votuan për të qëndruar në BE në një referendum të vitit 2016. Ata thonë se marrëveshja e Brexit, e May u negociua pa marrë parasysh pikëpamjet e tyre, gjë që qeveria e mohon.

Votimi nuk ka asnjë ndikim të drejtpërdrejtë në procesin e Brexit, por është një mënyrë për të treguar forcën e ndjenjës mbi planet e May të Brexit dhe se si palët thonë se pritet të dëmtojnë ekonominë skoceze, e cila përbën 8 përqind të ekonomisë së Britanisë në tërësi.

Grupi do të propozojë një mocion të vetëm që kundërshton marrëveshjen e May mbi tërheqjen nga BE, në një debat në Holyrood, i cili ka kompetenca të gjera mbi arsimin, shëndetin dhe një pjesë të taksave. Grupi i vetëm që nuk do të nënshkruajë mocionin, është ai i Konservatorëve skocezë.

Mocioni do të mbështetet nga Partia Kombëtare Skoceze pro pavarësisë, nga të Gjelbër Skocezë, nga Puna dhe nga Liberal Demokratët kundër pavarësisë.

Politika skoceze është ndarë në linjat kushtetuese që nga një referendum për pavarësinë e vitit 2014, në të cilin skocezët votuan 55-45 për qind për të qëndruar pjesë e Mbretërisë së Bashkuar. Marrëveshja për çështje të mëdha politike ka qenë jashtëzakonisht e rrallë që atëherë.

Top Channel